Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

11. 06. 2018. 17:07   >>  16:56

ŽUGIĆ UPOZORAVA

Adekvatnom infrastrukturom do zaštite potrošača

Razvoj finansijske tehnologije sa sobom nosi i izvjesne rizike, zbog čega je neophodno osigurati adekvatnu infrastrukturu, koja će obezbijediti zaštitu potrošača i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na godišnjoj konstitutivnoj sjednici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koja je za vikend održana u Splitu, rekao da je rapidan razvoj digitalnih inovacija uslovio potrebu ubrzane finansijske inkluzije na globalnom nivou.

"Block-chain tehnologija je unijela značajne novine koje imaju potencijal da kompletno promjene dosadašnji način poslovanja“, kazao je Žugić na panelu na kojem se raspravljalo o odnosu razvoja tehnologije i finansijske inkluzije.

Iz CBCG je saopšteno da se na skupu kojem je prisustovao i ministar finansija, Darko Radunović, razgovaralo o aktuelnim pitanjima monetarne, finansijske i razvojne politike.

Tema kojoj je posvećena posebna pažnja odnosila se na finansijsku tehnologiju, preciznije na odnos razvoja tehnologije i finansijske industrije, sa fokusom na promjene koje donosi brzi tehnološki razvoj.

"Prepoznajući potrebu unaprijeđenja finansijske pismenosti i inkluzije, CBCG inicira i sprovodi brojne aktivnosti u pravcu podizanja nivoa informisanosti i ekonomskog znanja u društvu, a sa ciljem boljeg razumijevanja značaja finansijske stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema", dodaje se u saopštenju.

Skupu u Splitu prisustvovali su najviši zvaničnici centralnih banaka i ministarstava finansija 15 zemalja – članica Holandsko-belgijske konstituence, kao i izvršni direktori MMF-a i SB.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније