Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

10. 06. 2018. 14:42 >> 14:31
1

CEDIS

Zbog neovlašćene potrošnje šteta preko 10 miliona

U Crnoj Gori je prošle godine neovlašćeno preuzeto oko dva miliona kilovat sati (kWh) električne energije, zbog čega je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) imao direktnu štetu od preko osam miliona eura, a državni budžet više od dva miliona eura.

Rukovodilac Sektora za mjerenje u CEDIS-u, Vladimir Kaluđerović, kazao je u intervjuu agenciji Mina-business da je šteta pričinjena jer ta energija nije fakturisana korisnicima, pa samim tim nije ni plaćen porez na dodatu vrijedbost (PDV) po osnovu njene potrošnje.

"Da bi se stekla bolja slika o ovoj pojavi, reći ću da je električna energija koja se u Crnoj Gori neovlašćeno potroši na nivou godišnje potrošnje većeg grada u Crnoj Gori, kao što su Nikšić i Bar, a tu energiju ne može Klinički centar Crne Gore potrošiti za 20 godina rada", poručio je Kaluđerović.

On je kazao da direktnu finasijsku štetu po tom osnovu snosi isključivo CEDIS, a s obzirom da je djelatnost operatora distributivnog sistema (ODS) regulisana, pomenuti iznos znači i manjak u budžetu za investicije.

Kaluđerović je saopštio da je trenutno najviše neovlašćene potrošnje električne energije zabilježeno u Nikšiću.

"Postoji osnovana sumnja da u tom gradu postoji organizovana grupa koja raspolaže sofisticiranom opremom i znanjem neophodnim za izvođenje izuzetno suptilnih manipulacija na brojilima. Ali budite uvjereni da ćemo i njima stati na kraj", poručio je Kaluđerović.

On napominje da CEDIS posljednjih godina preduzima niz mjera u cilju suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije, što je, kako je kazao, dovelo do rasta broja otkrivenih slučajeva.

"Neovlašćeno preuzeti kWh, kako je objasnio, nijesu samo minus na računu CEDIS-a, već indirektno, kroz manje novca za investicije, i udar na sve korisnike, a na kraju i na državu", kazao je Kaluđerović.

On je dodao da CEDIS raspolaže najsavremenijom opremom za utvrđivanje neovlašćene potrošnje.

"CEDIS je odgovorna kompanija koja pozitivno posluje i koja ne dolazi do profita neadekvatnim obračunom neovlašćene potrošnje naših korisnika. Naši zaposleni nemaju ličnu korist od otkrivene neovlašćene potrošnje, pa se zapitajte kakav bi to interes zaposlenih CEDIS-a bio da naprave krimanalno djelo lažnog prijavljivanja", rekao je Kaluđerović.

Aktivnosti na terenu sprovode ljudi sa višegodišnjim, često i višedecenijskim iskustvom, kojima su poznati svi načini neovlašćenog preuzimanja električne energije i koji dobro poznaju crnogorski konzum.

CEDIS obavlja stalni monitoring nad pametnim brojilima i raspolaže savremenim mobilnim uređajima za provjeru tačnosti rada električnih brojila na terenu, kojima se nedvosmisleno utvrđuje tačnost mjernih uređaja.

"Kada otkrijemo neku nelogičnost odmah pristupamo dodatnim kontrolama, čime jednoznačno utvrđujemo da li se radi o neovlašćenoj potrošnji ili se radi o eventualnom kvaru mjernog uređaja", dodao je Kaluđerović.

On je naveo da je broj kvarova mjernih uređaja zanemarljivo mali, tako da se u kompaniji najčešće sreću sa neovlašćenom potrošnjom električne energije.

"Pošto je mnogo različitih načina nastanka neovlašćene potrošnje, to je i način dokazivanja složen", objasnio je Kaluđerović.

Komentarišući navode medija o naplati neovlašćene potrošnje bez presude suda, Kaluđerović je rekao da je takav obračun apsolutno zakonit.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније