Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

04. 06. 2018. 07:10 >> 07:56
6

KEKOVIĆ PORUČIO

Smanjiti cijene goriva, prijeti socijalni bunt

Država je odgovorna za standard građana i trebala bi da umanji cijenu goriva, iako bi morala da se odrekne "dijela kolača", kazao je u emisiji Okvir TVCG generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković, naglasivši da postoji opasnost od socijalnog bunta u zemlji.

"Akcizna politika Vlade, koja je vrlo značajna za punjenje budžeta, mora da bude prilagođena standardu građana. Ako je akcizna politika da treba da imamo cijenu goriva kao Švedska, ili mnogo više od Luksemburga, onda je to zabrinjavajuće, jer je prosječna zarada u Crnoj Gori 510 eura", istakao je Keković.

On je poručio da postoji opasnost od socijalnog bunta.

"Od 2005. cijena rada je rasla svega pet eura, a rasle su cijene roba, usluga, životnih namirnica", kazao je generalni sekretar USSCG.

Keković je istakao da očekuje pozitivnu reakciju nakon sjednice Socijalnog savjeta, kao i da se cijena goriva spusti kroz akciznu politiku.

"Ako ne, tražićemo drugi način da reagujemo na to", rekao je on. Generalni sekretar USSCG smatra da se Vlada od svake krize brani na teret građana.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica je istakao da, u ovom trenutku, samo Hrvatska ima cijene goriva kao Crna Gora, a sve ostale zemlje bivše SFRJ jeftinije.

On je naglasio da moramo da razmišljamo na koji način da smanjimo cijene goriva, koje su se mijenjale četiri puta od početka godine.

"Siguran sam, kao ozbiljna Vlada, da razmišljaju o tome i za utorak je zakazno predsjedništvo Socijalnog saveza. Savez sindiakta je uradio već analize i sagledati iz svih uglova šta je najbolje", poručio je Zarubica.

Cijene proizvoda, za sada, neće rasti

Predstavnik izvršnog odbora unije poslodavaca Hasan Ramović je kazao da još uvijek povećanje cijene goriva neće uticati na cijenu proizvoda.

"Nemoguće je da poslodavci, posebno ne trgovina, reaguje tako brzo, jer se cijena naftnih derivata mijenja svakih 15 dana. Međutim, ako se taj trend  zadrži, onda je to ulazni trošak koji mora ući u kalkulaciju i, nakon toga, normalno je očekivati da i to uđe u cijenu", naglasio je on.

Ramović je istakao da svaki trošak utiče na poslovanje, te da je iznenađujuće uvećanje cijene goriva.  "Država može da štiti opšti standard, ali mi poslodavci najveći iskorak pravimo ako imamo visoku produktivnost", objasnio je on.

Predstavnik izvršnog odbora unije poslodavac je rekao da, prije usvajanja budžeta za narednu godinu, treba predložiti radnicima da jedan dio zarade bude neoporeziv.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније