Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

31. 05. 2018. 17:27   >>  17:17

JEDNA BANKA UGROŽENA

Žugić: Pad nivoa kapitala u bankama

Nivo kapitala u bankama, koji iznosi 503 miliona eura, pao je prvi put u posljednje dvije godine zbog implementacije međunarodnih standarda, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i dodao da će one morati da se dokapitalizuju.

“Imamo pad nivoa kapitala u bankama, sa malom stopom od 2,12 odsto, koji je posljedica dominantno objektivnih okolnosti, odnosno implementacije međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 9 kojim smo zamijenili standard 39”, rekao je Žugić novinarima nakon sastanka sa glavnim izvršnim direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Time je, kako je objasnio, porastao nivo rezervacija za banke preko 19 odsto, što je razlog da neznatno padne kapital, koji danas iznosi 503 miliona eura na nivou sistema.

“U našem fokusu su bile tri banke. One će morati u narednom periodu da se dokapitalizuju kako bi imali dodatno i dalje unaprijeđenje finansijskog sistema uz implementaciju međunarodnih stadarda finansijskog izvještavanja i najbolje bankarske prakse”, rekao je Žugić.

On je naveo da su tri banke bile ranjive, ali da je taj stepen ranjivosti smanjen i kod dvije banke se izašlo iz krize.

“Danas imamo banke koje imaju adekvatnu solventnost, ali je neophodno napraviti novi kapital zbog povećanja rezervacija. Jedna od banaka je ugrožena, ali ne bih navodio ime, jer ne smijemo ugroziti povjerenje i odnos prema bankama”, naveo je Žugić.

CBCG, kako je dodao, obavlja frekventni monitoring tražeći od banaka da obezbijede svoju sigurnost koja može uticati i na sigurnost cjelokupnog sistema.

“Generalno se malo slika izmijenila, ali na bolje, ne nagore”, ocijenio je Žugić.

On je naveo da je prošla godina bila veoma uspješna, gdje je finansijski sistem prema objektivnim ocjenama značajno unaprijeđen i u ovoj godini su nastavljeni pozitivni trendovi.

“Danas imamo povratak povjerenja u bankarski sistem, jer raste nivo depozita u sistemu, preko 14 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine”, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, raste nivo aktive, a i kamatne stope su na istorijskom minimumu.

“Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa koju banke transparentno iskazuju iznosi 6,68 odsto. Dogovorili smo se da nastavimo trend daljeg smanjivanja, u funkciji kvaliteta života, standarda građana, ali i konkurentnosti naše realne ekonomije”, precizirao je Žugić.

On je podsjetio da nivo loših kredita iznosi nešto malo iznad sedam odsto.

“Tu smo napravili snažan iskorak i zaključili da nastavimo sa aktivnostima, budući da je CBCG predložila produženje važenja Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju”, dodao je Žugić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li je tačno da će Societe Generale preuzeti Crnogorsku komercijalnu banku (CKB), kazao da nemaju zvanično obraćanje prema CBCG, tako da nema ni odgovor po tom osnovu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније