Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2018. 09:59 >> 09:49

PROGRAM ZZZCG

Protiv sive ekonomije 180 visokoškolaca i 555 hiljada eura

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) usvojio je odluku o realizaciji programa Stop sivoj ekonomiji, za čiju namjenu je odobrio 555 hiljada eura. Kroz program Stop sivoj ekonomiji u periodu od šest mjeseci, 180 visokoškolaca, mlađih od 30 godina, biće zaposleno u Poreskoj, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi policije.

"Oni će, uz mjesečnu zaradu od 300 eura, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Cilj programa je, kako se dodaje, podrška mladima u rješavanju problema nezaposlenosti, kao i doprinos suzbijanju sive ekonomije i borbi protiv neformalnog poslovanja.

Kao i prethodne dvije godine Program je namijenjen nezaposlenim sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

"Oni će asistirati inspektorima na poslovima pri registraciji poreskih, obveznika doprinosa i osiguranja, kontroli ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji, primjeni pozitivnih poreskih propisa, prijemu i obradi poreskih prijava, obradi i sređivanju poreskih evidencija, radu call centara, realizaciji projekta Budi odgovoran i drugim poslovima suzbijanja sive ekonomije", precizira se u saopštenju.

Program Stop sivoj ekonomiji sprovodi ZZZ, u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova - Poreskom upravom, Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove. Realizovaće se na teritoriji Glavnog grada, Prijestonice i svih opština, odnosno lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

"Za sprovođenje projekta Stop sivoj ekonomiji, kreiranog uz ekspertsku pomoć nosilaca EU projekta Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost, Vlada je treću godinu zaredom dala saglasnost krajem maja", kazali su iz ZZZ.

Vođeni iskustvom minule dvije sezone, kada je uključeno 245 učesnika sa stečenim visokim obrazovanjem, odnosno 100 u 2016. godini i 145 u prošloj i ove godine očekuju se dobri rezultati.

Iz ZZZ su podsjetili da je 56 mladih visokoškolaca nastavilo da radi po isteku programa, a njih 32 dobili su ugovor na neodređeno vrijeme.

"Do kraja godine, kako je predviđeno, u Poreskoj upravi biće angažovano 80 mladih, u Upravi za inspekcijske poslove 60, a njih 40 radiće u Upravi policije", dodaje se u saopštenju.

Zavod će raspisati javne pozive usmjerene ka nezaposlenim osobama i agencijama za posredovanje pri zapošljavanju da se uključe u realizaciju ovog projekta.

"Upravni odbor odobrio je usmjeravanje 90 hiljada eura za kreditno otvaranje 18 novih radnih mjesta. Nadležna komisija pozitivno je ocijenila 14 zahtjeva iz Bara, Podgorice, Bijelog Polja i Šavnika. Kreditna sredstva su usmjerena za poljoprivrednu djelatnost, trgovinu, zanatstvo i usluge", precizira se iz ZZZ.

Na sjednici je odlučeno da Zavod, sa 38 hiljada eura, sufinansira i državni javni rad Neka bude čisto. U javnim komunalnim preduzećima, biće uključeno 100 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, na period od četiri mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније