Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

24. 05. 2018. 12:40 >> 12:31

SEKULIĆ PORUČILA

Ministarstvo podrška za mlade u biznisu

Mladi ljudi koji žele da se bave privatnim poslom imaju punu podršku Vlade, kako bi što lakše i povoljnije pokrenuli svoje ideje, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.


Ona je, zajedno sa generalnim direktorom Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosavom Babićem, razgovarala sa mladim preduzetnicima i studentima o programima podrške i mogućnostima koje Ministarstvo ekonomije u tom domenu nudi.

Iz Ministarstva su saopštili da je prezentaciju programa podrške, s akcentom na aktuelne javne pozive, organizovala M:tel Digitalna fabrika zbog velikog interesovanja koje je izazvala nedavno održana prezentacija na tu temu.

„Cilj nam je da sa što većim brojem studenata razgovaramo o razvoju preduzetništva i pokretanju sopstvenog biznisa, da našim studentima, budućim preduzetnicima, objasnimo šta je to što ih očekuje u razvoju preduzetničke ideje“, kazala je Sekulić.

Ona je poručila da im je Ministarstvo ekonomije na raspolaganju i da tu mogu da potraže pomoć u vezi pisanja biznis planova, kao i aplikacija za kredite i bespovratna sredstva.

Sekulić je podsjetila da Ministarstvo ekonomije ove godine ima na raspolaganju 1,8 miliona EUR za realizaciju deset programa podrške koji se odnose na sufinansiranje, odnosno davanje pojedinačnih grantova za različite programe.

„Imamo dvije vrste podrške - jedna je savjetodavna i tehnička, a druga je direktna, finansijska bespovratna pomoć. Interesovanje privrede za naše programe podrške je veoma veliko. Cilj nam je da utrošimo svih 1,8 miliona i uključimo što veći broj mladih ljudi“, objasnila je Sekulić.

Ona je kazala da je kroz kriterijume većine programa data prednost mladima do 35 godina.

Babić je podsjetio da od ove godine u Ministarstvu ekonomije funkcioniše novi Direktorat za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima.

„Direktorat predstavlja jednošalterski pristup kada su u pitanju sve aktivnosti koje Ministarstvo realizuje, a tiču se direktne pomoći i podrške predstavnicima privatnog sektora, mikro, malih i srednjih preduzeća“, naveo je Babić.

On je kazao da Direktorat ima pet direkcija, od čega se jedna bavi komunikacijom sa biznis zajednicom, sa idejom da se svako ko se odluči da se bavi privatnim biznisom uvijek može obratiti Ministarstvu kako bi dobio neophodnu podršku.

Babić smatra da su veoma značajna iskustva koja se mogu čuti od domaćih i stranih kompanija.

„Njihove potrebe i izazovi, sa jedne strane, i korišćenje pretpristupnih EU fondova, sa druge, iskoristićemo kako bismo dodatno ojačali postojeće programe koje nudimo, ali i osmislili nove, sa ciljem da pružimo još bolju i jaču podršku privrednicima u Crnoj Gori“, rekao je Babić i dodao da je uvjeren da će sredstva opredijeljena za ovu godinu privrednici za svoje aktivnosti utrošiti na pravi način.

Iz Ministarstva su podsjetili da su trenutno aktuelna dva javna poziva – za podsticanja razvoja klastera i podrške za modernizaciju prerađivačke industrije. Javni pozivi za još dva programa podrške nedavno su završeni, uz mogućnost raspisivanja novih u cilju utroška svih raspoloživih sredstava. 

Iz Ministarstva su najavili da će uskoro biti raspisani javni pozivi i za ostale programe podrške koje taj Vladin resor nudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније