Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2018. 13:37   >>  14:22 6

SIMOVIĆ U NOVOM SADU

Odnosi CG i Srbije odlični, preduzetnici da budu kreativni

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović saopštio je danas u Novom Sadu da je po obimu robne razmjene Srbija prvi i najznačajniji partner Crne Gore, da je to rezultat dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Crne Gore, i pozvao privrednike i preduzetnike da kao stubovi daljeg razvoja ekonomije dviju država budu hrabri, kreativni i inovativni.

"Ovako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako su rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Republike Srbije. Dvije prijateljske zemlje i naše vlade su kreirale pozitivan politički okvir, zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju sopstvenih interesa, okvir koji je stvorio povoljan ambijent za ekonomsko povezivanje i ukupnu regionalnu saradnju", rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović u Novom Sadu obraćajući se Poslovnom forumu Vojvodina – Crna Gora.

Simović je podsjetio da je po obimu robne razmjene Srbija prvi i najznačajniji partner Crne Gore i pozvao privredne komore Crne Gore, Srbije i Vojvodine da inače odličnu saradnju intenziviraju na implementaciji zajedničkih projekata, a kompanije iz Vojvodine i Republike Srbije da nastave da ulažu i pokreću poslove i projekte u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade je dodao da je "za Crnu Goru ohrabrujuće što je u prvom kvartalu ove godine na tržite Srbije izvezla proizvoda u vrijednosti od 21,2 miliona eura, 43,2% u odnosu na isti period prošle godine".

"Vlada Crne Gore, Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada su najodgovornije za stvaranje političkog i ekonomskog okvira koji će vam obezbijediti nesmetano tržišno poslovanje, u kojem ćete zavisiti samo od vašeg rada. Okvir u kome ćete moći da realizujete vaše preduzetničke vizije, jer ste Vi stubovi razvoja ekonomije naših država. Zato, budite kreativni, hrabri i prije svega inovativni. Razmjenjujte iskustva i konstantno otkrivajte nova polja moguće saradnje, pratite komunikacione i tehnološke trendove 21. vijeka, prezentujte vaše proizvode i usluge i uvijek stremite da budete najbolji", rekao je Simović.

Govoreći o političkim prilikama potpredsjednik Simović je u ime Vlade Crne Gore izrazio zadovoljstvo politikom Republike Srbije koja crnogorsku zajednicu podstiče na očuvanje samobitnosti i identitetske različitosti.

"Biti u Vojvodini nemoguće je, a ne sjetiti se brojnih Crnogoraca koji su nakon II svjetskog rata dobili priliku da na plodnoj vojvođanskoj ravnici zasnuju svoj dom i priliku da se ostvare kao lojalni građani Republike Srbije, pažljivo njegujući svoj nacionalni crnogorski identitet, svoj jezik i svoju kulturu", saopštio je Simović.

Saradnja CG i Srbije da bude dvosmjerna

Odnosi Crne Gore i Srbije su dobri i prijateljski, pri čemu je važno da privredna saradnja bude dvosmjerna i usmjerena na dobrobit oba naroda, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

Simović se, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, sastao sa predsjednikom Pokrajinske vlade Vojvodine, Igorom Mirovićem i delegacijom Privredne komore Vojvodine sa kojima je razmotrio mogućnosti unaprijeđenja privredne saradnje Crne Gore i Vojvodine.

Sagovornici su se složili da, u prilog čvršćem povezivanju, ide i gradnja drumskog Koridora 11, kao i rekonstrukcija željezničke pruge od Beograda do Bara.

"Raduje nas inicijativa koju pokrećete za izgradnju dionice autoputa do Boljara. Mislimo da je neophodna dvosmjernost u našoj robnoj razmjeni i da ona može dovesti do unaprijeđenja dalje privredne saradnje. Naše komore ostvaruju saradnju koja je za primjer i upravo one treba da ovu energiju saradnje šire i na cijeli region", naveo je Simović.

Mirović je rekao da je saradnja sa Crnom Gorom za Vojvodinu veoma značajna, jer je, kako je istakao, na 11 mjestu kada je riječ o državama u kojima se realizuje izvoz iz Pokrajine.

"Sve ono što privreda stvori je vrsta temelja za razvoj svih drugih oblasti", dodao je Mirović.

Delegacija Crne Gore, koju si činili i predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš, u dvodnevnoj je posjeti Srbiji, povodom održavanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

U delegaciji je i 50 privrednika iz Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније