Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 05. 2018. 14:26 >> 14:17

58 GODINA POSTOJANJA

U Perućici 2018. mogla bi biti rekordna

Hidroelektrana (HE) "Perućica" sjutra obilježava 58 godina postojanja i uspješnog rada. U prva četiri mjeseca ove godine proizvela je 670.000 MWh (megavat-sati) električne energije i već ostvarila 73 odsto godišnjeg plana, što je čak 53 odsto više u odnosu na plan za prva četiri mjeseca. Ako se ovakav proizvodni trend nastavi, kako su kazali iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), 2018. godina mogla bi biti rekordna.

Iz EPCG podsjećaju da je Perućica prve količine električne energije crnogorskom elektroenergetskom sistemu isporučila 1960. godine, a od početka rada naša najstarija velika elektrana ukupno je proizvela 50.248.118 MWh električne energije.

Rekordna godina, napominju, bila je 2010, kada je HE "Perućica" proizvela i elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučila 1.434.895 MWh električne energije.

Početak 2018. godine, kako su kazali, obilježili su uspješni proizvodni rezultati.

"Dobre hidrološke prilike tokom prethodnog perioda, kao i izuzetna pogonska spremnost postrojenja, razlog su što je HE 'Perućica' u periodu januar - april ove godine proizvela 670.000 MWh električne energije i već ostvarila 73 odsto godišnjeg plana, što je čak 53 odsto više u odnosu na plan za prva četiri mjeseca. Ako se ovakav proizvodni trend nastavi 2018. godina mogla bi biti rekordna", ističu iz EPCG.

Poslije gotovo šest decenija eksploatacije iz EPCG napominju da je u narednom četvorogodišnjem periodu pred menadžmentom i zaposlenim u HE "Perućica", kao i menadžmentom Direkcije za razvoj i inženjering EPCG, obiman i izuzetno zahtjevan posao revitalizacije opreme i postrojenja Elektrane kao i stavaranje uslova za proširivanje proizvodnih kapaciteta.

"Projekat vrijedan oko 6,3 miliona eura podrazumijeva revitalizaciju svih sedam generatora, kao i kompletnu zamjenu pet blok–trafoa. Realizacijom ovog posla produžiće se životni vijek 'Perućice' za još 15-20 godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost proizvodnih kapaciteta. Uporedo sa tim ući će se u realizaciju druge faze modernizacije tog hidroenergetskog objekta i stvoriti potrebni uslovi za ugradnju osmog agregata", kazali su iz EPCG.

Generatori u HE "Perućica", napominju, puštani su u pogon paralelno sa izgradnjom elektrane, u okviru tri faze. Prva dva generatora u pogonu su od 1960.godine. Dvije godine kasnije u pogon su puštena još tri, a 1976. i 6. i 7. agregat.

"HE 'Perućica' smještena je u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice. Naziv je dobila po vrelu Perućica, koje izvire u njenoj neposrednoj blizini. Za proizvodnju električne energije HE 'Perućica' koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja pri izuzetno povoljnom padu na kratkom rastojanju pokreću njene turbine. U sastavu HE 'Perućica', čija instalisana snaga iznosi 307 MW su akumulacije 'Krupac', 'Slano' i retenzija 'Vrtac', a dio sistema HE 'Perućica' čini i pet malih hidroelektrana na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja i Šavnika, sa godišnjom proizvodnjom od blizu 6.000 MWh (megavat-sati) električne energije", zaključili su iz EPCG .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније