Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

07. 05. 2018. 13:02 >> 14:08

SEKULIĆ RADNICIMA

Ne možemo se miješati u odluke Željezare

Svi zaposleni u nikšićkoj Željezari Toščelik mogu da, ukoliko smatraju da su njihova prava narušena i zakon prekršen, traže zaštitu pred nadležnim inspekcijskim organima i po tom pitanju imaju punu podršku Ministarstva ekonomije, poručila je ministarka Dragica Sekulić.

Sekulić i generalni direktor za industriju Goran Nikolić održali su danas sastanak sa predstavnicima radnika Željezare sa kojima su razgovarali o trenutnoj situaciji u toj kompaniji.

Sekulić je kazala da se Ministarstvo ne može miješati u poslovnu odluku kompanije, ali ono što može jeste da garantuje radnicima otvorenost državnih institucija za eventualne provjere i zaštitu prava radnika, ukoliko se utvrdi da su narušena.

Ona je radnicima prenijela uvjeravanja čelnih ljudi kompanije da daljih otpuštanja radnika neće biti.

Takođe, prenijela je informaciju koju je dobila od menadžmenta kompanije, a to je da je dogovor sa sindikatom – koji je podrazumijevao povećanje zarada zaposlenima, sa jedne, i smanjenje broja radnika, sa druge strane – ispoštovan.

"Pratićemo situaciju i tražiti od predstavnika menadžmenta jasnu viziju i pravce daljeg razvoja kompanije", kazala je ministarka Sekulić.

Radnici Željezare Tosčelik tražiće sastanak sa menadžmentom fabrike, na kojem će zahtijevati da im se daju pisane garancije da je sistematizacija u kompaniji završena.

"Od poslovodstva ćemo zahtijevati i da se konačno potpiše kolektivni ugovor koji će precizirati prava i obaveze zaposlenih i uprave", kazao je agenciji Mina biznis predstavnik Sindikata, Saša Tomić.

Radnici su se danas sastali sa ministarkom ekonomije, Dragicom Sekulić, koja im je, prema riječima Tomića, kazala da je od menadžmenta dobila informaciju da je sistematizacija završena i da više neće biti otkaza.

Tomić je kazao da današnjem sastanku u Ministarstvu nije prisustovao niko od predstavnika uprave Tosčelika.

Uprava fabrike najavila je sistematizaciju po kojoj 17 zaposlenih treba da ostane bez posla. Kao odgovor vlasniku na započeti proces otpuštanja, radnici su u petak održali jednosatni štrajk upozorenja.

U Željezari je stalno zaposleno oko 310 radnika, od kojih je oko 100 po ugovoru.

Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine za 15,1 milion eura kupila turska Tosyali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik.

Vlasnik Željezare se prilikom njenog preuzimanja obavezao da zaposli oko 550 radnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније