Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

04. 05. 2018. 12:33 >> 12:36
1

POSJETA PKCG

Mesoprometu privrednici obećali pomoć

Delegacija Privredne komore Crne Gore obišla je fabriku Mesopromet u Bijelom Polju koju je 30. aprila izgorjela u požaru. Privrednici su najavili pomoć Mesoprometu u obnovi fabrike.

Uništeni su proizvodni objekti, moderne mašine, zalihe proizvoda i upravna zgrada sa kompletnom arhivom i dokumentacijom.

Predsjednik Komore Golubović ocijenio je da je požar u jednom od najvećih mesoprerađivača u državi veliki udar ne samo za ovu kompaniju, zaposlene i porodicu Franca, već i za cijelu privredu.

„Mesopromet je nosilac razvoja na sjeveru Crne Gore i jedan od najznačajnijih privrednih subjekata u državi. Privredna komora će pomoći Mesoprometu, kao što bi i svim poslovnim subjektima ako se nađu u sličnoj situaciji, da što brže, efikasnije i lakše prebrodi ovu situaciju, uz nepodijeljenu solidarnost svih njenih članica“, rekao je Golubović.

Dodao je da u Komoru ovih dana stižu ponude za pomoć Mesoprometu iz Crne Gore, ali i okruženja.

On je istakao da je uoči posjete Mesoprometu zasijedao Upravni odbor Komore koji je razmatrao modalitete podrške ovoj kompaniji

Privredna komora će osloboditi Mesopromet plaćanja članskog doprinosa za ovu i narednu godinu, a kao partner Vladi učestvovaće u izradi projektne dokumentacije za sanaciju fabrike.

Takođe je uputila niz preporuka poslovnim bankama i drugim fiansijskim organizacijama te Vladi na koji način mogu da pomognu da se situacija u Mesoprometu što prije stabilizuje.

Vlasnik Mesoprometa Hilmija Franca kazao je da se sada sumiraju posljedice katastrofalnog požara.

„Počeli smo da uklanjamo ogromnu količinu raznih proizvoda iz pogona. Organizovali smo sve snage na tom poslu, od radnika do menadžmenta. Zahvaljujemo se partnerima, kompanijama iz Bijelog Polja, sa sjevera zemlje tako i iz unutrašnjosti koji su nam ustupili pogone, mehanizaciju i nude novčana sredstva. Svaki vid podrške, pomoći i podstreka mnogo znači za nas i za opstanak naše kompanije na tržištu. Probaćemo na sve načine da ne prekidamo proizvodnju i još jednom ponavljam da radnike nećemo otpuštati, već moramo biti spremni za turističku sezonu. Mislim da ćemo izaći iz ove krize“, naveo je Franca.

On je posebno zahvalio Privrednoj komori na podršci od prvog dana, kao i svim zaposlenim u kompaniji, te pripadnicima vatrogasne službe na zaustavljanju požara.

Vojin Žugić, direktor kompanije Stadion je saopštio da je cilj posjete Mesoprometu da se iznađu načini kako da privrednci, preko Komore i pojedinačno, pomognu da se prevaziđe ova teška situacija.

„Velika je stvar što nije bilo žrtava, jer sve će se ovo brzo prevazići. Naći će se modalitet da svi na neki način pomognemo da kompanija Hilmije France bude kao što je bila i još bolja od toga“, smatra Žugić.

Zaposleni u kompaniji ističu da iako je situacija teška ne sumnjaju u oporavak giganta mesne industrije.

Tehnolog Boško Delić navodi da su radnici angažovani na raščišćavanju terena i pokretanju određenih faza proizvodnje u pogonima koji nijesu oštećeni.

„Radimo po cijeli dan i završićemo sve obaveze koje su pred nama. Tužni smo, ali ima entuzijazma radnika da će biti bolje“, rekao je Delić.

Direktorica proizvodnje Amra Štulić jedna je od onih koji su u posljednjih 14 godina gradili pogone Mesoprometa.

„Mnogo je truda bilo potrebno da izgradimo sve ovo što je pretvoreno u pepeo. Sada počnjemo ispočetka uklanjajući oštećeno. Naša je vizija da vrlo brzo napravimo nove pogone istih, ako ne i većih kapaciteta, kao i objekat prve kategorije. Nećemo raditi ispod tog nivoa. Za to imamo vjeru, sposobnost i snagu“, poručila je Štulić.

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore vanredno je zasijedao u proširenom sastavu i raspravljao o modalitetima podrške kompaniji Mesopromet čiji su objekti, mehanizacija i zalihe izgorjeli u velikom požaru krajem prošlog mjeseca.

Na sjednici su usvojeni zaključci u kojim stoji da se kompanija Mesopromet oslobađa plaćanja članskog doprinosa za 2018. i 2019. godinu.

„Privredna komora će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije i Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore A.D. učestvovati u sufinansiranju izrade projektne dokumentacije za izradu proizvodnih pogona kompanije Mesopromet“, zaključio je UP PKCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније