Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

03. 05. 2018. 12:19 >> 13:09
3

PROTEST UPOZORENJA

Otkaz prihvatilo 14 radnika Željezare

Radnici nikšićke Željezare Toščelik održali su jutros štrajk upozorenja kao odgovor upravi fabrike na najavljenu sistematizaciju, po kojoj 17 zaposlenih treba da ostane bez posla.

Kako je saopšteno nakon sastanka sindikata 14 radnika je ipak prihvatilo sporazumni raskid ugovora o radu.

Iz sindikata su najavili da će tražiti sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, kako se ne bi nastavila otpuštanja.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Pero Kadović, rekao je da radnici zahtijevaju da se najkasnije do sjutra sastanu sa ministarkom ekonomije, Dragicom Sekulić i predstavnicima Tosčelika, kako bi pokušali da pronađu rješenje za nastalu sistuaciju.

“Tražimo pisane garancije da niko više neće biti otpušten”, poručio je Kadović ispred upravne zgrade fabrike.

Jedna od zaposlenih, koja je proglašena tehnološkim viškom, ali je odbila da to prihvati, Desa Bogdanović, kazala je da je 35 godina u Željezari i Tosčeliku i da jedina obavlja poslove referenta za obračun zarada.

Ona je rekla da joj je uprava ponudila oko 4,35 hiljada eura za sporazumni raskid radnog odnosa ili 720 EUR na ime tehnološkog viška.

„To neću prihvatiti ni po koju cijenu. Borićemo se, jer je riječ o potpuno bespravnoj odluci, a potvrdu da sistematizacija nije sprovedena po zakonu imamo i od Inspekcije rada“, navela je Bogdanović.

U Željezari je stalno uposleno oko 320 radnika, od kojih je oko 100 po ugovoru.

Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine za 15,1 milion eura kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik.

Vlasnik Željezare se prilikom njenog preuzimanja bio obavezao da će uposliti oko 550 radnika.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније