Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

30. 04. 2018. 16:17   >>  16:10

U CRNU GORU

Mađarska za deceniju investirala 202,5 miliona

Mađarska je u Crnu Goru u poslednjih deset godina investirala 202,5 miliona euraa, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Kako su kazali, na Forumu privrednika dvije države saopšteno je da su Crna Gora i Mađarska prošle godine ostvarile ukupnu robnu razmjenu od 52,6 milona eura, što je manje za tri odto u odnosu na 2016. godinu.

Navodi se da je od toga crnogorski izvoz u Mađarsku 31,6 milona eura, što je 9,4 odst manje u odnosu na 2016., dok je uvoz iznosio 21,1 miliona eura, i veći je 0,9 odsto.

It PKCG su naveli da je u robnoj razmjeni sa Mađarskom ostvaren suficit od 10,5 miliona eura.

"U razmjeni roba između Crne Gore i Mađarske od januara do februara ove godine ostvaren je suficit u iznosu od 4,4 miliona eura, a ukupna razmjena je iznosila 9,2 milona eura i bilježi rast od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je iznosio 6,8 miliona eura i veći je 16,7 odsto, dok uvoz od 2,4 miliona eura bilježi smanjenje od 7,8 odsto", kazali su iz PKCG.

Oni su naveli da je Crnu Goru prošle godine posjetilo 27,18 hiljada turista iz Mađarske ili 36,5 odsto više u odnosu na 2016., koji su ostvarili 137,27 hiljada noćenja što predstavlja rast od 32,4 odsto u odnosu na godinu ranije.

"Ukupne investicije iz Mađarske u periodu od 2007. do 2017. godine iznose 202,5 miliona eura. Najviše je investirano tokom 2010. godine 36 miliona eura i 2016. godine 34,4 miliona eura", navode iz PKCG.

Zamjenik ambasadora Mađarske u Podgorici Zoltan Časar, ocijenio je da je forum značajan jer povezuje eksperte dvije zemlje da razmijene znanja a privrednike da uspostave nova partnerstva i unaprijede postojeća.

"Postoji interes sa obje strane za takvu saradnju. Iskustva Mađarske kao članice EU su značajna u ovoj oblasti i raspoloženi smo da ih podijelimo crnogorskim partnerima", rekao je Časar.

Predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma Snežana Didanović kazala je da su uloženi velika energija i sredstva iz različitih izvora u tu oblast navodeći kao partnere KfW banku, EIB i EBRD.

Didanović je sugerisala mađarskim kompanijama da prate tendere koje će Crna Gora raspisivati i kao dobar primjer ukazala na saradnju sa Slovenijom u toj oblasti koja je finansirala deset projekata sa do 50 odsto vrijednosti, dok je ostatak pokrivan iz kapitalnog budžeta Crne Gore.

Kao buduće projekte navela je investicije u komunalnu infrastrukturu u Ulcinju, Danilovgradu, Podgorici, Rožaju, Kolašinu, Plavu.

Na Forumu su se predsatvila vodeća mađarska preduzeća iz oblasti projektovanja, trgovine i izvođenja radova u oblasti vodosnabdijevanja, upravljanja otpadom, otpadnim vodama i zaštite životne sredine (obnovljivi izvori energije, upotreba biomase, energetska efikasnost)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније