Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

27. 04. 2018. 17:21   >>  22:48

USVOJENA ODLUKA VLADE

U državnom vlasništvu biće 70,16 % akcija EPCG

Skupština je danas usvojila odluku o prihvatanju ugovora o izvršenju Put opcije između države Crne Gore i italijanske kompanija A2A, kada je u pitanju upravljanje Elektroprivredom (EPCG).

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da ugovor predstavlja reprogram put opcije.

„Umjesto da plaćamo u narednih sedam godina po 35,7 miliona eura, stvorili smo uslove da platimo put opciju u dvije godine u četiri tranše, djelimično iz budžeta države, a djelimično iz sopstvenih sredstava EPCG, počevši od maja“, kazala je Sekulić.

Umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7,83 miliona akcija, država uplaćuje 68,9 miliona eura za 17,25 miliona akcija.

„To znači da bi tokom maja država sa 57,01 odsto vlasništva u EPCG, umjesto na 63 odsto došla na 70,16 odsto“, objasnila je Sekulić.

Prema njenim riječima, država na taj način praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine, već u prvom koraku.

„Diskontovanjem ovog iznosa od 250 miliona na neto sadašnju vrijendost uštedjeli smo skoro 20 miliona eura realizujućiu ovu obavezu u dvije godine, umjesto u sedam. Prosječna cijena akcija dođe 4,2 eura po akciji, dok je prema osnovnom scenariju put opcije ona bila 4,6 eura“, objansila je Sekulić.

Ona je navela da su prvi put stvoreni uslovi u EPCG za naknadu vlasničkih prava, odnosno dividendu.

„Mi u ovoj godini od dividende i od poreza na profit u državni budžet očekujemo nešto oko 37 miliona eura. Sigurna sam da ćemo sa tim novcem raspolagati na način da će on doći do onih kojima je napotrebniji, a koji se finansiraju redovno iz državne kase“, poručila je Sekulić.

Preostale akcije, prema ugovoru, predviđeno je da budu preuzete od EPCG i države u naizmjeničnim tranšama.

„Osnovnom varijantom je predviđeno da drugo sticanje akcija od države bude obavljeno do 1. maja naredne godine za iznos od 39,9 miliona eura za 8,83 miliona akcija“, kazala je Sekulić.

Preostale akcije, kroz dvije tranše u julu ove i naredne godine, stekla bi sama EPCG.

„Ugovor takođe predviđa i mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od navedenih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati“, saopštila je Sekulić.

A2A je sredinom prošle godine aktivirala Put opciju. Akcionarski ugovor iz avgusta 2016. godine je prvbobitno predviđao prodajnu opciju, odnosno pravo A2A da proda, a obavezu države da kupi 54,79 miliona akcija EPCG, po cijeni od 250 miliona eura, u sedam jednakih godišnjih rada.

U poređenju sa osnovnom varijantom ugovora iz avgusta 2016. godine, Sekulić je rekla da se novim ugovorom postiže trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva i izbjegavanje dugoročnog prisustva potencijalno nesaglasnog akcionara u kompaniji.

„Novim ugovorom se postiže i finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno osam odsto vrijednosti inicijalno ugovorene put opcije“, dodala je Sekulić.

Sekulić: Dobar posao za Crnu Goru

Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić, ocijenio je da je to dobar posao za Crnu Goru.

„U toku ekonomske krize, 2009. godine, djelimičnom privatizacijom EPCG u naš sistem je ušlo 450 miliona eura, od čega su benefite imali i mali akcionari. Sada te iste akcije dobijamo za upola manju vrijednost“, kazao je Sekulić.

On smatra da su Italijani napravili dobar posao prilikom upravljanja EPCG.

„Ako želimo da nađemo nešto negativno onda su to bila prevelika očekivanja od ulaska A2A u EPCG, odnosno pitanje investicija u velike izvore energije. Ali ni tu vrijeme nije posebno izgubljeno“, smatra Sekulić.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, kazao je da je teško reći da li je djelimična privatizacija EPCG bila dobra ili ne, ali da je svakako u tom trenutku bila dobra za Crnu Goru.

„Ubrzanje izlaska A2A iz vlasničke strukture EPCG je veliki događaj za crnogorsku ekonomiju. Treba odati priznanje A2A na društvenoj odgovornosti dok je upravljala EPCG“, smatra Popović.

Damjanović: Sporan model, moglo je jeftinije

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, kazao je da niko nema dileme u pogledu potrebe da Crna Gora ima dominantno vlasništu u EPCG i Rudniku uglja, ali da je sporan model kako je to izvedeno, a posebno cijene koje su građani morali da plate da bi se posao priveo kraju.

“Ovo je posao koji se mogao obaviti mnogo jeftinije uključujući i besplatno spajanje Rudnika uglja sa EPCG, a ne plaćanjem svojevrsnog reketa. Ovaj posao je završen na maksimalno skup način za Crnu Goru i da je bilo volje i pameti moglo je jefitnije“, tvrdi Damjanović.

On je rekao da se može primjetiti „niz čudnih stvari“, za tako krupnu odluku.

„U ugovoru nema ko su njegovi potpisnici, zatim je primjetna žurba da se ovo završi do 1. maja i niz drugih stvari. Osim toga, bilo je za očekivati da raspravi prisustvuje i ministar finansija”, zaključio je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније