Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

27. 04. 2018. 22:15 >> 22:11

VLADA - UNDP

Za razvoj zelenih biznisa 800 hiljada dolara

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i UNDP-a potpisali su danas na Cetinju sporazum o finansiranju projekta Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori, vrijednog preko 800 hiljada dolara.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sporazum su potpisali ministar Pavle Radulović i stalna predstavnica UNDP-a i koordinatorka Sistema UN-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

„Potpisivanjem sporazuma potvrđuje se kontinuirana posvećenost strateškog opredjeljenja Crne Gore da istraje na unaprjeđenju kvaliteta i dugoročnom očuvanju životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se lansiranjem tog projekta demonstrira visok stepen saradnje koji Ministarstvo ima sa UNDP-em, kao implementacionom agencijom Globalnog fonda za životnu sredinu, koji finansira u formi grantova 34 projekta u Crnoj Gori.

„Ovaj sporazum rezultiraće formiranjem Inkubatora zelenog poslovanja, kao platforme za obuku preduzetnika, individualno mentorstvo, savjetodavne usluge, uključujući i pružanje pomoći za dobijanje dozvola i licenci za buduće „zeleno“ poslovanje“, pojasnili su iz Ministarstva.

Osim toga, kako su kazali, to tijelo će zagovarati i promovisati prednosti „zelenog poslovanja“ prema potencijalnim investitorima i javnosti i, kao svojevrsna baza podata, dijeliti informacije i znanje svim sudionicima - privatnom i javnom sektoru, akademskoj zajednici i sveukupnoj javnosti.

„Cilj ovog projekta, čija je ukupna vrijednost preko 800 hiljada dolara, jeste da podstakne investicije privatnog sektora u razvoj „zelenih“ i „nisko-karbonskih“ biznisa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se podsticanjem investicija, ne samo unaprijediti ekonomska aktivnost i otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta, već će se istovremeno uvoditi savremeni mehanizmi za očuvanje životne sredine i smanjenje efekata klimatskih promjena u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su kazali da će ključne aktivnosti projekta biti usmjerene na uspostavljanje povoljnog zakonskog i regulatornog okvira koji je preduslov za razvoj zelenih biznisa, unapređenje svijesti o značaju investiranja u take ideje, kao i podršku preduzetnicima u osnivanju i razvoju zelenih biznisa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније