Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 04. 2018. 13:22   >>  13:21

SAVJET PREPORUČIO

Vlada da prihvati ponudu za pruzimanje akcija RUP-a

Savjet za privatizaciju preporučio je Vladi Crne Gore da prihvati javnu ponudu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za preuzimanje 31,1117% kapitala Rudnika uglja Pljevlja (RUP) koje su u državnom vlasništvu. Cijena akcija po kojoj se sprovodi postupak preuzimanja je 6,40 eura po akciji a rok za prihvatanje ponude je 4. maj.

"Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je Informaciju o javnoj ponudi za preuzimanje akcija Rudnika uglja Pljevlja a.d. objavljenoj od strane Elektroprivrede Crne Gore a.d. Nikšić i preporučio Vladi da prihvati javnu ponudu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za preuzimanje 31,1117% kapitala Rudnika uglja Pljevlja (RUP) koje su u državnom vlasništvu", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Rok za prihvatanje ponude je 4. maj 2018. godine.

Kak je saopšteno, tokom diskusije ukazano je na činjenicu da je u vlasništvu Crne Gore 31,1117 odsto akcija RUP-a i 57,015 odsto akcija u EPCG, koja je ujedno i najveći kupac uglja proizvedenog u RUP-u sa učešćem koje ne pada ispod 90 odsto i da integracija procesa proizvodnje predstavlja optimalno rješenje.

"Fer vrijednost akcije, kao cijena koja bi bila dobijena za prodaju imovine, plaćena za prenos obaveze u redovnoj transakciji između učesnika na tržištu na datum odmjeravanja, iznosila je, prema Izvještaju, na dan 31. decembra 2017. godine 6,40 eura. Investiciona vrijednost akcije, bazirana na potencijalnim poslovnim uštedama u poslovanju, prema Izvještaju, na isti dan je prema Izvještaju 6,90 eura", navodi se u materijalu koji je Savjet razmotrio.

Kao je saopšteno nakon sjednice Savjeta, cijena akcija po kojoj se sprovodi postupak preuzimanja je 6,40 eura po akciji i utvrdena je u skladu sa Članom 17, stav 4 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, Elaboratom o procjeni fer vrijednosti akcija Rudnika uglja AD Pljevlja, koji je sačinio Deloitte d.o.o Beograd.

"Javna ponuda sadrži i prag uspješnosti od 51 odsto što znači da se dobrovoljna javna ponuda smatra uspješnom ukoliko EPCG stekne najmanje 2.582.866 akcija ili 51 odsto ukupnog broja akcija RUP-a sa pravom glasa. U suprotnom, navedeno je u materijalu koji je Savjet usvojio, EPCG neće steći akcije RUP-a prijavljene u postupku dobrovoljne javne ponude za preuzimanje", zaključuje se u saopštenju nakon sjednice Savjeta za privatizaciju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније