Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

25. 04. 2018. 11:35   >>  12:06

SDP UPOZORAVA

Zbog većih akciza cvjeta šver cigareta

Socijaldemokratska partija pozvala je Ministarstvo finansija i Agenciju za duvan da saopšte efekte uvećanja akciza na cigareta.

Iz SDP-a poručuju da je Vlada Crne Gore vođenjem loše akcizne politike i nepoštovanjem kalendara povećanja akciza dovela do najvećeg procvata nelegalne prodaje cigareta još od devedesetih godina.

“Da li je to pojedincima koji su uključeni u te odluke i bio cilj, moraće utvrđivati nadležni državn organi, prije svega Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal”, kaže portparol SDP-a Mirko Stanić. 

Stanić kaže da je nevjerovatno da se neko u Vladi toliko "zaračunao", da je mislio da povećanje cijena cigareta četiri puta u jednog godini (3 puta kroz akcize i jednom kroz PDV), neće dovesti do bujanja nelegalnog tržišta.

“Sada nameti države po jednoj paklici iznose i 85 odsto ukupne cijene tako da na kutiju od 3,5 eura potrošači koji ih kupuju na legalnom tržištu plate 2,8 eu akciza i poreza. To je idealna prilika za sve koji žele da zarade milione (a ne bi im bio prvi put u ovoj zemlji) da razliku od 0,7 do 3,5 eura spreme sebi u džep, a kako će taj novac "uložiti"  gledaćemo narednih godina kroz nove obračune kriminalnih gangova”, navodi Stanić.

On navodi da je Vlada Crne Gore svojim svjesnim postupanjem stvorila situaciju u kojoj se više novca zaradi švercom cigareta nego švercom narkotika.

“To mora biti signal i za Evropsku komisiju i za zemlje EU koje su imale problema zbog ranijeg šverca iz Crne Gore, ali za Vladu SAD zbog toga što su upravo njihove kompanije najviše pogođene padom prodaje legalnih cigareta”, poručio je Stanić u izjavi za medije. 

Podsjeća i da je zemlja najliberalnija u Evropi kad je pušenje u zatvorenim prostorijama u pitanju.

“Naplaćuje mizernu nadoknadu za pušenje u kafićima i restoranima, tako da je po tom osnovu prihodovano svega par miliona eura od 2012. godine kad je uvedena taksa za upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima. Znači da je Vladi do zdravlja stvanovnika imali bi zakone barem kao u Makedoniji, Turskoj ili Albaniji, o zemljama EU kojoj na papiru težimo da i ne govorimo”, poručio je Stanić. 

On je pozvao Ministarstvo finansija i  Agenciju za duvan da saopšte efekte uvećanja akciza na prodaju cigareta i u finansijskom i u iznosu legalno uvezenih cigareta u tonama i da, kako navodi Stanić, o ovom problemu ne ćute.

“Jer se u Crnoj Gori broj pušača u proteklih pet godina povećao za 4,4 odsto i sada iznosi 36,5% u populaciji između 15 i 65 godina tako da svakodnevno cigarete konzumira preko 200.000 naših sugrađana, vjerovatno ih kupujući prije kod uličnih prodavaca nego na prodajnim mjestima. Ovoj Vladi zdravlje građana očigledno nije na prvom mjestu, a da li će ostati upamćena po najvećem razvoju šverca cigareta u Evropi znaćemo od narednih poteza koje bude uradila na ovom polju”, zaključio je Stanić u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније