Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 04. 2018. 07:00 >> 07:18
7

PRIGOVORI POSLODAVACA

Opet problemi sa zapošljavanjem stranaca

Zakon o strancima, koji se primjenjuje od marta ove godine, pored novina koje omogućavaju jednostavnije procedure, sadrži i biznis barijere, kažu u Uniji poslodavaca.

Iz zakona je isključena Agencija za privremeno ustupanje radnika, što onemogućava efikasnije praćenje uplate poreza i doprinosa i suzbijanje sive ekonomije.

U Uniji su zadovoljni kvotama za stranu radnu snagu, ali ne i podjelama po zanimanjima.

Smatraju da će one biti brzo popunjene, i da će se privrednici suočiti sa deficitom radne snage.

Takođe, smatraju da bi rokovi za odlučivanje po zahtjevima trebalo da budu kraći, naročito za djelatnosti sezonskog karaktera - poljoprivreda, građevinarstvo.

“Tražili smo da se rokovi za zapošljavanje stranaca skrati sa 20 na 10 dana, jer postoje grane privrede gdje treba urgentno reagovati”, kazala je Suzan Radulović iz Unija poslodavaca.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da Ministarstvo rada određuje kvote, te da su rokovi za odlučivanje svedeni na minimum, i najmanji su u regionu.

“To je rok od 20 dana, za sezonske radnike rok je sedam dana, a ostale za15 dana”, navela je Milanka Baković iz MUP-a.

Dozvole za boravak i rad sezonaca od 2020. pribaljaće se u crnogorskim dipolomatsko-konzularnim predstavnistvima u državi porijekla, što je definisano evropskim direktivama.

“Imamo primjedbe poslodavac o roku u kom se rješava zahtjev, oni ne mogu da rade i oni su na teret poslodavaca, u ovom slučaju oni će moći da dođu u Crnu Goru i rade istog trena”, kazala je Baković.

Iz MUP su prihvatili sugestiju Unije da se zaposleni na rukovodećim pozicijama izuzmu iz pravila koje propisuje da dozvola za privremeni boravak i rad prestaje da važi ako ta lica borave van Crne Gore duže od 30, odnosno 90 dana.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније