Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

24. 04. 2018. 13:57 >> 13:54

NURKOVIĆ - ORAV

Kinezi nijesu povlašćeni, očekujemo i EU kompanije

Ministar saobraćaja Osman Nurković uručio je šefu delegacije EU u Crnoj Gori, Aivu Oravu kopiju "Memoranduma o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva", koji je Vlada nedavno potpisala sa kineskom kompanijom CRBC.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, Nurković je istakao da potpisivanjem tog Memoranduma kompanija CRBC nije ničim dovedena u povlašćeni položaj, “da je to samo kompanija koja je prva izrazila interesovanje, što je i razumljivo jer je već prisutna na tržištu, na projektu autoputa Bar-Boljare”.

Ministar je podsjetio da je nedavno pozvao sve zainteresovane subjekte da predlože svoje uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, a na bazi najbolje međunarodne prakse, uz poštovanje principa jednakog tretmana, slobodne konkurencije i nediskriminacije i zamolio za pomoć kako bi ovaj poziv stigao do što većeg broja renomiranih evropskih kompanija.

„Očekujemo veće prisustvo evropskih kompanija kod realizacije ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, kako bismo u punom smislu osigurali poštovanje principa konkurentnosti i definisanje optimalnih uslova realizacije, naglašavajući da nema povlašćenih, da su cijene i rokovi realizacije, kvalitet rada, iskustvo i referentnost jedine preporuke koje će se vrednovati. Sama činjenica da se Republika Srbija u realizaciji projekta Beograd-Južni Jadran približila granici sa Crnom Gorom podstiče rast interesovanja potencijalnih partnera, finansijera i izvođača radova za realizaciju dijela projekta kroz Crnu Goru, te više ne može biti upitna realizacija ovog projekta“, istakao je Nurković.

Orav je saopštio da EU godišnje u Crnoj Gori troši 35 miliona eura, pri čemu se značajan dio odnosi na saobraćajnu infrastrukturu.

Ukazao je na značaj predstojeće implementacije Ugovora o osnivanju transportne zajednice Jugoistočne Evrope, kao i predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan, zakazanom za 17. maj u Sofiji.

“Na kraju sastanka je izražena obostrana spremnost i želja za dalje unapređenje saradnje, ali istaknut je i značaj jačanja kadrovskog potencijala, što se procijenjuje kao posebno važan razvojni faktor nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Sastanku je prisustvovala i Angelina Živković, državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i gospodin Hermann Spitz, rukovodilac Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније