Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

23. 04. 2018. 22:48   >>  22:43

POTREBNO MAPIRANJE

Preduzetničke vještine uslov pokretanja privrede

Kulturne i kreativne industrije mogu biti važan pokretač razvoja crnogorske privrede, smatraju u Institutu za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER).

Oni su danas najavili realizaciju projekta “Mapiranje kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori” čiji je fokus izračunavanje ekonomskih efekata sektora, identifikovanje i promovisanje najboljih praksi, unaprjeđenje preduzetničkih vještina, kao i priprema strateških smjernica za dalji razvoj sektora za kreatore politika.

Direktorica IPER-a, Dragana Radević, kazala je da u okviru projekta žele da mapiraju kulturne i kreativne industrije u Crnoj Gori i procjene njihov doprinos bruto domaćem proizvodu i, prije svega potencijal za dalji razvoj.

„Da prepoznamo najbolje prakse i promovišemo ih, i na osnovu naučnih lekcija damo prijedloge donosiocima odluka za neophodnu podršku ovom sektoru“, kazala je Radević na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, istraživanje pokazuje da je sve više mikro preduzeća koje se osnivaju u sektoru kulturnih i kreativnih industrija, ali da nedostaje preduzetničkih vještina koje su neophodne za plasiranje proizvoda na tržištu.

„Ovaj projekat će dati odgovor na sve to, ponuditi obuke i omogućiti kreativcima da adekvatno valorizuju svoj proizvod na tržištu“, rekla je Radević.

Kako je kazala, posebno su zadovoljni činjenicom da je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj projekta.

„I da će učestvovati u praćenju aktivnosti i, naravno, prihvatanju onog što budu sugestije za razvoj politika u odnosu na ovaj sektor”, dodala je Radević.

Načelnik u Ministarstvu kulture Dragoljub Janković kazao je da su kreativne i kulturne industrije dinamični sektori koji ubrzano rastu u okviru globalne ekonomije.

One, kako je naveo, doprinose društvenom rastu, kroz diverzifikaciju nacionalnih ekonomija, stvaranjem prihoda i mogućnosti za zapošljavanja.

„Istraživanje Indikatori uticaja kulture na razvoj, koje smo u saradnji sa UNESCOm sproveli 2015. godine, pokazalo je da je doprinos kulturnih djelatnosti bruto domaćem proizvodu Crne Gore Crnoj Gori u 2013. godini, iznosio 4,62 odsto“, kazao je Janković.

To, kako je pojasnio, ukazuje na to da je kultura zaslužna za značajan dio domaće proizvodnje, i da pomaže u ostvarivanju prihoda i sredstava za život.

Kreativni direktor studija za interaktivni dizajn Fleka, Miloš Milošević, kazao je da u zemlji, koja nema pretjerano kreativnih industrija, vidi ogroman potencijal da znanje mladih i kreativnih ljudi može da bude izazovno za zapadno tržište.

„Da nemamo nikakvih problema da se tamo borimo sa najjačima i da jednostavno možemo da ponudimo jako kvalitetne proizvode“, rekao je Milošević.

On je kazao da vjeruje da kreativne industrije, zjedno sa IT industrijom, u kombinaciji digitalnog društva mogu ozbiljno da učestvuju u BDP-u Crne Gore.

„Država još to nije prepoznala, ili na terenu nije pretjerano aktivna da to sprovede u djelo. Nadam da će to biti malo drugačije”, dodao je Milošević

Projekat “Mapiranje i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Crnoj Gori” biće realizovan do februara 2020. godine, uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost.

Kako su kazali iz IPER-a, odabran je u globalnoj konkurenciji 227 projekata koji su se prijavili na godišnji konkurs UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, i najbolje je ocijenjen od ukupno sedam projekata koje će UNESCO finansirati kroz ovaj poziv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније