Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 04. 2018. 09:41 >> 09:34

SAVELJIĆ SAOPŠTIO

Ne zavisiti samo od eksploatacije prirodnih resursa

Za ekonomski razvoj svake zemlje bitno je naći određeni prostor za razvoj sektora koji imaju komparativne prednosti, a ne isključivo zavisiti od prirodnih resorsa i njihove eksploatacije, kazao je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Ivan Saveljić.

Iz Privredne komore Crne Gore napominju da je Crna Gora definisala za prioritetne grane razvoja - turizam, poljoprivredu i energetiku, posebno korišćenje hidro resursa, pa je kako dodaju potencijalno nalaženje nafte i prirodnog gasa posebno osjetljiva tema s obzirom na ekološke zahtjeve kao i nerazvijenost privrednih grana koje su povezane sa mogućim budućim razvojem naftne industrije.

"Bitno je u ekonomskom razvoju svake zemlje naći određeni prostor za razvoj sektora koji imaju komparativne prednosti, a ne isključivo zavisiti od prirodnih resorsa i njihove eksploatacije", kazao je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Ivan Saveljić na okruglom stolu na temu "Razvoj privrednih sektora povezanih sa industrijom istraživanja i proizvodnje nafte i gasa" koji su organizovali uz podršku Uprave za ugljovodonike.

Saveljić je podsjetio na značaj te teme imajući u vidu indikacije da se u crnogorskom podmorju nalaze značajni ugljovodonični resursi.

Na okruglom stolu crnogorski privrednici imali su priliku da u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima Norveškog direktorata za naftu i gas čuju nešto više o iskustvu Kraljevine Norveške i načinu na koji je ova država podstakla rast povezanih sektora privrede razvijajući industriju nafte i gasa.

Direktor projekata za međunarodnu saradnju Norveškog direktorata za naftu i gas Gunar Sjogren je na početku svog izlaganja predstavio je Norvešku kao državu prozapadnih vrijednosti, razvijene industrije nafte i gasa koja je istovremeno orjentisana i na ostale privredne grane.

"Razvoj naftne industrije", naglašava Sjogren,"mora voditi računa o postojećim privrednim granama i zaštiti životne sredine. Razvoj ove industrije nije ugrozio visoko razvijeno ribarstvo, koje je najbolje rezultate ostvarilo u 2017. godini, kao ni turizam. Tokom 2017.godine Norvešku je posjetilo oko 20 miliona turista".

Kao preduslov za razvoj industrije nafte i gasa, Sjogren ističe ulaganje u znanje i izgradnju kapaciteta, sa fokusom na konkretna ekspertska znanja potrebna za rad na različitim nivoima u ovoj industriji. Ipak, ključ uspjeha naftne industrije Sjogren vidi u stabilnom sistemu.

"Primarno je da obezbijedite predvidljivost uslova za poslovanje ovog sektora, donesete legislativu, fiskalnu politiku, a ključna je i bezbjednost i politička stabilnost. Ne dajte da vas pogodi naftno prokletstvo, kao što je Venecuelu koja je siromašna iako leži na izvorima ovih energenata. Znajte da će se naftna industrija uvijek uspijeti, a vaše je da razvijate druge sektore i to je fundamentalno pitanje", kazao je Sjogren.

Direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević podsjetio je na 10 godina pripremnih aktivnosti u cilju postavljanja čvrstih temelja za razvoj industrije nafte i gasa u Crnoj Gori. Donešen je Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika i Zakon o porezu na ugljovodonike, kao i Uredba o načinu obračuna i plaćanja naknade za proizvodnju nafte i gasa, kojom je definisano da će Crna Gora, u zavisnosti od dinamike vađenja nafte, prihodovati od 62% do 68% neto dobiti.

"Morali smo najprije utvrditi zakonski okvir da bi strane kompanije iz ove oblasti znale u kakvim uslovima će poslovati. Prioritet je bio definisati uslove poput fiskalnog sistema i koncesione takse jer bez toga nijesmo mogli ući u pregovore sa inostranim partnerima", rekao je Dubljević ističući da Crna Gora mora biti spremna za početak te industrije.

"Vrlo je važno da komercijalizacijom ugljovodonika ostvarimo pozitivan uticaj na ekonomiju a uslov je da imamo prema tom resursu prudencijalan odnos, to jest da ga koristimo kao dobri domaćini", zaključio je Dubljević.

Istraživanja u Crnoj Gori sprovode konzorcijum Eni/Novatek, na četiri bloka, i grčki Energean kome su Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju dodijeljena dva bloka.

Skup u Komori bio je uvod za predstojeći okrugli sto sa kompanijama koje su dobile koncesije za ova istraživanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније