Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

18. 04. 2018. 14:58 >> 16:26
1

SEKULIĆ U SKOPLJU

Cilj Vlade razvijanje on-line platformi

Pored kreiranja povoljnog investicionog ambijenta, programski su i strateški ciljevi Vlade Crne Gore su stvaranje uslova za dinamičan razvoj mreža nove generacije i široka primjena informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u radu javne uprave, privrednim aktivnostima i društvu u cjelini, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Sekulić je danas učestvovala je na panelu predsjednika vlada šest država Zapadnog Balkana „Povezivanje WB6 u pan-evropsko digitalno tržište“, koji je organizovan u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Pored crnogorske ministarke, na panelu su učestvovali predsjednici vlada Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj, potpredsjednica Vlade Albanije Senida Mesi, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a moderator panela bio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

"Ulaganja u mreže i usluge novih generacija u Crnoj Gori, kojima se prvenstveno obezbjeđuje brzi pristup internetu putem fiksnih i bežičnih tehnologija, u posljednje dvije godine višestruko nadmašuju nivo investicija u prethodnim godinama. Ono što posebno raduje i ohrabruje je činjenica da je dinamičan razvoj mreža i usluga nove generacije planiran i u tekućoj godini", kazala je Sekulić.

Da je tržište elektronskih komunikacija pravno i regulatorno dobro uređeno, kako je dodala, svjedoče i stalne investicije operatora, koje su u prethodne dvije godine iznosile oko 200 miliona eura.

"Možemo konstatovati da privatni investitori na tržištu telekomunikacija prepoznaju spremnost crnogorskog društva i tržišta da prihvati i koristi nove tehnologije i prati globalne trendove digitalizacije", kazala je ministarka ekonomije.

Ona je navela da je u Studiji koja je prezentovana danas u Skoplju, a koja tretira uticaj digitalne transformacije na Zapadni Balkan, prikazano da je Crna Gora, prema stepenu digitalizacije, iznad prosjeka u regionu po svim značajnim parametrima – pokrivenost brzim širokopojasnim internetom, stepen korišćenja brzog širokpojasnog interneta, razvijenost infrastrukture, mobilna penetracija, efikasno korišćenje spektra itd.

Prema njenim riječima, digitalna era promijenila je način na koji komuniciramo, razmišljamo i učimo. Ona mijenja način na koji živimo i na koji poslujemo.

"Dobar primjer korišćenja mogućnosti koje digitalizacija pruža sa ciljem unapređenja poslovanja i svakodnevnog života jeste Klinički centar Crne Gore (KCCG) koji je uveliko započeo proces pružanja usluga elektronskim putem", kazala je ministarka Sekulić.

Digitalizacija zasnovana na savremenim mrežnim uslugama i brzim internet vezama, smatra ona, donosi održive ekonomske i društvene prednosti.

"Preduslov za digitalnu transformaciju su jasno postavljeni strateški ciljevi koji moraju biti prioritet svake vlade modernog društva", kazala je Sekulić i podsjetila da je sektor telekomunikacija i IKT-a u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora Crne Gore prepoznat kao najpovoljniji u pogledu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u zemlji, što dodatno potvrđuje napore Vlade Crne Gore na tom polju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније