Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2018. 10:53 >> 10:49
2

A2A IZLAZI

Država ponovo dvotrećinski vlasnik EPCG

Vlada Crne Gore donijela je odluku o povećanju udjela države u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG). Predviđeno je da država već tokom maja 2018. poveća vlasnički udio u toj kompaniji sa 57,01% na 70,16% umjesto na, inicijalno predviđenih 63%, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vlada Crne Gore je juče, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova Vlade usvojila Predlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje.

"Predlogom Ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa 57,01% na 70,16% umjesto na, inicijalno predviđenih 63%", navodi se u saopštenju.

Na taj način država ponovo stiče dvotrećinsko vlasništvo u EPCG.

"Osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarsaka prava, država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine", saopšteno je iz Vlade.

Preostale akcije kako dodaju, biće, prema Ugovoru, preuzete od EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i od strane države u naizmjeničnim tranšama.

Ugovor, dodaju iz Vlade, takođe predviđa mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od planiranih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati.

"U poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz Avgusta 2016. godine, novim ugovorom postiže se trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva, stvaraju se preduslovi za definisanje jasnih razvojnih i investicionih planova u nacionalnoj elektroprivredi, ali i ostvaruje značajna finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno 8% vijednosti inicijalno ugovorene put opcije", ističu iz Vlade Crne Gore.

Oni ocjenjuju da se novim ugovorom potvrđuje odgovoran odnos države prema ugovorenim obavezama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније