Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

15. 04. 2018. 14:09 >> 14:22

ZA EKONOMSKI RAST

SB: Neophodne nove investicije i produktivnost

Rast crnogorske ekonomije će se od naredne godine usporiti, uz završetak autoputa Bar-Boljare, ukoliko ne dođe do povećanja produktivnosti i novih investicija u privatnom sektoru, smatraju u Svjetskoj banci (SB). Projektovan je rast ekonomije u prosjeku od 2,5 odsto u periodu od ove do 2020. godine.

U redovnom ekonomskom izvještaju za Zapadni Balkan, koji je SB predstavila ove sedmice, navodi se da je ekonomski izgled Crne Gore pozitivan, ali ne i bez rizika.

"Projektovan je rast ekonomije u prosjeku od 2,5 odsto u periodu od ove do 2020. godine, vođen javnim investicijama i ličnom potrošnjom", navodi se u dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru.

U SB prognoziraju da će fiskalna konsolidacija u ovoj godini dovesti do smanjenja rasta u kratkoročnom periodu.

Izvještaj SB se odnosi na Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

U izvještaju se navodi da je spoljni disbalans i dalje veliki, što pogoršava ionako veliku spoljnu osjetljivost.

"S obzirom da je ekonomski rast zavisan od uvoza, spoljna osjetljivost će vjerovatno i dalje biti prisutna. Povećanje predvidivosti politike i ubrzanje toka strukturalnih reformi će biti neophodni da bi se smanjio spoljni disbalans", dodaje se u dokumentu.

Prioriteti politike treba da budu smanjenje nezaposlenosti, u kratkoročnom periodu ublažavanje siromaštva i socijalnih uticaja konsolidacije i lakše zapošljavanje.

U SB smatraju da je ostvarivanje fiskalnog cilja postizanja ravnoteže do naredne godine bitno za smanjenje rizika zemlje.

"Uravnoteženje budžeta do naredne godine će zahtijevati vjerodostojnu konsolidaciju potrošnje na plate, socijalne transfere i operativne troškove", kazali su iz SB.

"Iako se očekuje da promjene poreske politike smanje deficit za jedan procentni poen, aktivnosti na fiskalnoj konsolidaciji treba da budu produbljene, da bi se deficit i javni dug doveli na održivu putanju, tako da se osigura redovno refinansiranje obaveza koje stižu na naplatu u periodu od naredne do 2021. godine", rekli su iz SB.

Crnogorska ekonomija će, prema projekcijama, u ovoj godini ojačati 2,8 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 4,4 odsto, sa fokusom na dalje sprovođenje fiskalne konsolidacije, poboljšanu naplatu poreza i otvaranje novih radnih mjesta posredstvom privatnog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније