Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

13. 04. 2018. 19:38 >> 19:32

ODLUKA CENTRALNE BANKE

Polovina ostvarene dobiti u državni budžet

Savjet Centralne banke (CBCG) donio je danas Odluku o raspodjeli dobiti vrhovne monetarne institucije za prošlu godinu, prema kojoj se ostvarena dobit, u iznosu od 50 odsto, raspoređuje u državni budžet.

„Preostalih 50 odsto će se usmjeriti u jačanje osnovnog kapitala CBCG, što je definisano Odlukom o povećanju osnovnog kapitala vrhovne monetarne institucije, koju je Savjet danas usvojio“, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući mjerama interne ekonomije, ostvarenoj racionalizaciji troškova i povećanju obima poslova, CBCG je, bez povećanja cijena svojih usluga, na kraju prošle godine, iskazala visok pozitivan neto rezultat, u iznosu od 2,7 miliona eura.

Savjet je danas na sjednici usvojio izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za januar, u kojem je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

„Ocjenjeno je da su i u ovoj godini nastavljeni pozitivni trendovi iz prošle, zahvaljujući čemu je finansijski sistem, koga dominantno čine banke, značajno unaprijeđen“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio i finanijske izvještaje CBCG za prošlu godinu sa izvještajem nezavisnog revizora.

„Konstatovano je da je finansijsko poslovanje CBCG za prošlu godinu karakterisao visok nivo racionalizacije troškova. Ostvareni administrativni i operativni rashodi CBCG u prošloj godini niži su od planiranih veličina“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je donio i set podzakonskih regulatornih akata kojima se bliže uređuje poslovanje pružalaca finansijskih usluga, u skladu sa Zakonom o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima.

„S obzirom da se zakon primjenjuje od 11. maja, ovim su stvorene pretpostavke za uspostavljanje regulatornih i kontrolnih nadležnosti i ovlašćenja CBCG prema pružaocima finansijskih usluga“, rekli su iz CBCG.

Usvajanjem tih propisa, kako su naveli, definisane su obaveze pružalaca finansijskih usluga u postupku izdavanja odobrenja za rad, upravljanju rizicima i sistemu izvještavanja prema CBCG.

Savjet je donio i izmjenu odluke o sadržaju, rokovima i načinu sačinjavanja i dostavljanja finansijskih izvještaja banaka.

„Ovom odlukom su izmijenjeni izvještajni obrasci koje su banke dužne da popunjavaju i dostavljaju CBCG, a izmjene su uslovljene prelaskom na primjenu Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 9“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio makroekonomski izvještaj za prošlu godinu, u kojem je dat pregled najvažnih kretanja koja su karakterisala realni, fiskalni i finansijski sektor.

„Konstatovano je da su makroekonomske performanse Crne Gore u prošloj godini bile značajno bolje u odnosu na 2016, kao i da su smanjene ranjivosti u finansijskom, fiskalnom i realnom sektoru“, kazali su iz CBCG.

Prema preliminarnim podacima Monstata, crnogorska privreda je u prošloj godini ostvarila rast od 4,4 odsto.

„Ovom rezultatu najviše je doprinijelo intenziviranje aktivnosti na izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, kao i ostvareni rast u sektorima građevinarstva, energetike, turizma, šumarstva, trgovine i većini vidova saobraćaja“, naveli su iz CBCG.

Savjet je konstatovao da je unaprijeđena konkurentnost privrede, kroz ostvarenje suficita u razmjeni usluga, kao i zadržavanje iznosa stranih direktnih investicija na visokom nivou.

„U prošloj godini bankarski sektor je bio stabilan i likvidan i ostvario je, na agregatnom nivou, pozitivan finansijski rezultat, u iznosu od 35,1 milion euraa“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније