Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

05. 04. 2018. 13:49 >> 13:50

BIVŠI KAP-OVCI

Ne odustajemo od otpremnina

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) imaju pravo da dobiju otpremnine i istrajaće u svojim zahtjevima, saopšteno je na skupu nekadašnjih zaposlenih, koji su dodali da je Vlada trebalo da realizuje zakon o izmirivanju njihovih obaveza.

Predstavnik bivših radnika, Nikola Raković, kazao je da je važno da radnici istraju u ostvarivanju svojih prava. "To su naše pare i nećemo od toga odustati", poručio je Raković na skupu bivših zaposlenih ispred zgrade Vlade.

On je podsjetio da Zakon o izmirivanju obaveza prema radnicima tog preduzeća nije diskriminatorski, već otklanja diskriminaciju prema radnicima KAP-a.

“Prerada i Kovačnica su odvojene firme koje imaju odvojene stečajne upravnike. Jedino smo mi imali lex specialis, koji su potpisali predsjednici države i Skupštine“, rekao je Raković.

Ustavni sud ranije je proglasio neustavnim Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su zbog stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju.

"Odluka da Ustavni sud pokrene rješenje za preispitivanje Zakona je samo režija i koreografija Vlade. To je pravna i diskriminacija ljudskih prava na nivou države", saopštio je Raković. On je naveo da je bilo odlučeno da Vlada realizuje taj Zakon.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godini, njih 414, potražuju 5,45 miliona eura otpremina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikada nije sproveden u praksi.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju nakon uvođenja stečaja godinama se sedmično okupljaju ispred Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније