Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business; B.V.

04. 04. 2018. 18:28   >>  18:30 2

ADMAS FOND

Za poljoprivrednike 26 miliona $

Crnogorskim poljoprivrednicima će, kroz novi program kreditiranja iz Abu Dabi Fonda za razvoj (ADMAS), na raspolaganju biti 26 miliona dolara, u dva pravca, sve u cilju širenja obuhvata korisnika, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Resorni ministar, Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević, danas su u Bijelom Polju najavili početak novog pristupa u realizaciji preostalih sredstava iz programa ADMAS.

Simović je predstavio novi pristup, objašnjavajući da će dio sredstava u iznosu od deset miliona dolara biti namijenjen korisnicima koji će imati mogućnost dobijanja kredita od 100 hiljada do milion dolara, dok će 16 miliona dolara biti usmjererno za kreditiranje u iznosima od jednog do tri miliona dolara po korisniku.

„Želimo da obezbijedimo širi i pravedniji obuhvat korisnika i otvorimo nove mogućnosti za sve proizvođače u Crnoj Gori. Zato smo smanjili minumum sredstava za koje se može aplicirati sa jednog miliona na 100 hiljada dolara, što je primjereno mogućnostima i potrebama prosječnog poljopriverdnog proizvođača u Crnoj Gori, koji sa tom investicijom može napraviti održiiv i unosan biznis“, kazao je Simović.

Drugi pravac je nastavak kreditiranja većih kapaciteta u agroindustriji.

„U konačnom, motiv je da napravimo sigurniju i kvalitetniju sirovinsku osnovu za prerađivačke pogone, kao i povezivanje tokova proizvodnje od njive i farme do trpeze“, kazao je Simović.

On je rekao da je uvjeren da će realizacija druge tranše ADMAS kredita, sa novim pristupom, obezbijediti novu vrijednost, povećati konkurertnost poljoprivredne proizvodnje, dati nove proizvode, omogućiti supstituciju uvoza i povećati izvoz.

IRF će biti implementaciona jedinica za ADMAS program.

Vukčević je saopštio da je ta institucija do sada u poljoprivredu plasirala blizu 160 miliona eura povoljnih kredita, od čega, samo u posljednje dvije godine, više od 55 miliona.

On je najavio da će IRF nastaviti sa novim povoljnim kreditnim linijama za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije.

Simović i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, svečano su uručili rješenja o dodjeli podrške poljoprivrednim proizvođačima iz tog garda, koji su ostvarili to pravo po nedavno zaključenim javnim pozivima za kupovinu mehanizacije i unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka.

Smolović je rekao da je Opština na raspolaganju svim proizvođačima i preduzetnicima i da redovno isplaćuje sredstva za podsticaje na opštinskom nivou.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније