Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

29. 03. 2018. 15:32 >> 15:28
6

VLADA I PRIVREDNA KOMORA

Počinju akciju "Kupujmo domaće"

Vlada Crne Gore, u saradnji sa Privrednom komorom, i u partnerstvu sa trgovačkim lancima i proizvođačima, pokreće snažnu kampanju za promociju domaćih proizvoda i usluga pod nazivom „Kupujmo domaće“.


Prije pokretanja kampanja, danas je u Privrednoj komori održan sastanak predstavnika Vlade, PKCG i proizvođača.

Sastanak su otvorili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

Simović je kazao da ga raduje iskazana spremnost da se na ovako važnom projektu radi zajedno i partnerski, što je jedina formula koja garantuje uspjeh.

„Raduje me što danas promišljamo kako da svi zajedno i partnerski doprinesemo ukupnom rastu naše ekonomije, a time i boljoj poziciji proizvođača i uspjehu preduzetničkih inicijativa, što sve u konačnom treba da doprinese otvaranju značajnog broja novih radnih mjesta, da postojeća budu sigurnija, održivija, bolje plaćena“, kazao je Simović.

On je iskazao i uvjerenje da će u nastavku projekta biti i formalno potvrđena spremnost i uključenost sektora turizma.

„U sinergiji dobrih ideja iz svih sektora, siguran sam da će partnerstvo imati za rezultat ono što se zove - dobro Crne Gore, dobro za ekonomiju Crne Gore, dobro svih građana Crne Gore“, poručio je Simović.

On je iskazao zadovoljstvo zbog velikog interesovanja svih učesnika, "što potvrđuje puna sala i ovdje danas u PKCG, ali i širom Crne Gore na skupovima gdje se govori o razvoju".

„Iz ove i tih punih sala šalje se poruka da građani i preduzetnici Crne Gore žele napredak Crnoj Gori, napredak svim građanima , da žele stabilnost, sigurnost, žele da se razvija naša ekonomija i da u svemu tome to dobro osjete građani“.

Za Simovića akcija „Kupujmo domaće“, kako je istakao, nije kampanja, već treba da bude redovan i kontinuiran posao svih partnera na projektu.

On je dodao da je odluka šest velikih trgovačkih lanaca da budu partneri, poruka najboljeg razumijevanja potrebe tog partnerstva, potrebe da u trgovinama jasno budu prepoznati domaći proizvodi, koji imaju svoj kvalitet, zdravstvenu bezbjednost, autohtonost, organski znak, komparativnu prednost blizine farme, njive, pogona i trpeze, što su prednosti koje se moraju iskoristiti.

„Ključna pozicija, siguran sam, pripada potrošaču – građaninu. U trenutku kada donosi odluku da kupi domaći proizvod svaki građanin odlučuje da doprinese otvaranju novih radnih mjesta, odlučuje da ojača fondove za dalje unapređenje obrazovanja, zdravstva, infrastrukture, kulture, sporta i socijalne brige o onima kojima je potrebna. Kupovinom domaćih proizvoda, građanin doprinosi i rastu konkurentnosti domaćih proizvođača i, u konačnom, rastu svog životnog standarda”, kazao je Simović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da Crna Gora, kao članica Svjetske trgovinske organizacije (STO) i potpisnica CEFTA sporazuma, uslovljena da ne smije i ne može da favorizuje domaće proizvode u odnosu na uvozne, ali ono što može jeste da ih učini vidljivijim.

„Ono što sigurno možemo je da vas pokažemo, da se ponosimo onim što je prizvedeno u Crnoj Gori i da našim građanima pošaljemo dvije važne poruke: sve ono domaće što kupite u našim radnjama ostaje u našoj državi u iznosu od 80%-85% i sve ono što kupimo pomaže našim proizvođačima i firmama da budu bolje, da se razvijaju, da ljudi koji u njima rade redovne primaju plate. Jer, kad se vi razvijate, tako i država može da se razvija“, kazala je ministarka Sekulić.

Prema njenim riječima, crnogorski proizvođači su kroz direktnu komunikaciju sa Ministarstvom ekonomije kao svoj najveći problem u poslovanju navodili upravo nevidlivost njihovih proizvoda i pozicionianje, odnosno činjenicu da se domaći proizvodi na policama uopšte ne vide.

Pored toga, kaže Sekulić, istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da crnogorski potrošači nisu dovoljno informisani o tome šta je to u našim trgovinama proizvedeno u Crnoj Gori.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je objasnio da inicijativa ove asocijacije i dva ministarstva treba da doprinese boljem pozicioniranju domaćih proizvoda na tržištu i podizanju svijesti potrošača - građana i privrede - o domaćim proizvodima i uslugama.

Program ima cilj da animira cjelokupnu crnogorsku javnost: proizvođače, trgovinske lance i potrošače. Podsjetio je da je ranije održan sastanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca koji su nepodijeljeno prihvatili inicijativu da u svojim maloprodajnim objektima podrže realizaciju navedenog programa, kojim će se obezbijediti bolja vidljivost i pozicioniranje domaćih proizvoda.

Privrednici su tokom diskusije nepodijeljeno istakli pozitivan stav o promociji domaćih proizvoda pod sloganom „Kupujmo domaće“, ocijenjujući da je riječ o dobroj praksi koja je već duže vrijeme prisutna u regionu ali i državama EU.

"Projekat „Kupujmo domaće“ za početak će imati realizaciju ideju da Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, i PKCG u saradnji sa trgovačkim lancima Voli, HD Laković, Aroma, Idea, Franca i Megapromet, otpočnu specijalno obilježavanje proizvoda koji se nalaze u pomenutim marketima. O aktivnostima u nastavku kampanje javnost će biti u kontinuitetu obavještavana", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније