Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business; B.V.

29. 03. 2018. 15:02 >> 14:58
1

MANS TRAŽI

Tužilaštvo da reaguje povodom odluke EPCG

Specijalno državno tužilaštvo trebalo bi da reaguje povodom odluke Skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) da ta kompanija kupi Rudnik uglja po cijeni od 6,4 EUR za akciju, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

 

Koordinator u Istraživačkom centru MANS-a, Ines Mrdović, kazala je da tako određena cijena akcije i sam kupoprodajni ugovor moraju što hitnije biti predmet Specijalnog tužilaštva, koje još ima šansu da spriječi ogromne štete po državni budžet.

“Odluka Skupštine akcionara EPCG da kupi Rudnik uglja po cijeni od 6,4 eura za akciju je štetna po javni interes i otvoriće put da se novac iz državne kase po ko zna koji put prelije ka porodici predsjednika Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića, i Vladinim kontroverznim poslovnim partnerima, kakva je italijanska A2A, zbog čega bi Specijalno državno tužilaštvo moralo najhitnije da reaguje“, navela je Mrdović u saopštenju.

Cijena akcije je utvrđena izvještajem revizorske kuće Deloitte.

Mrdović smatra da su svi nalazi i zaključci u tom dokumentu donijeti isključivo na osnovu podataka koje su „servirali“ menadžment Rudnika uglja i EPCG, ne ulazeći u njihovu tačnost i pouzdanost.

„Formalizacija kupovine Rudnika uglja imala bi ne samo ogromnog uticaja na finansije EPCG u kratkom roku, kroz isplatu nekoliko desetina miliona eura za kupovinu akcija, već naročito na duži rok, s obzirom da će svi dugovi gubitaške rudarske kompanije i sve potencijalne buduće investicije pasti na državnu energetsku kompaniju, a kroz nju i na sve građane“, tvrdi Mrdović.

Ona je rekla da je Deloitte, u procjeni vrijednosti Rudnika uglja, novčane tokove u narednih pola vijeka vezao za vrijednost rude uglja u tom periodu i njegovu potrošnju za rad prvog bloka Termoelektrane (TE) do čak 2038. godine.

Deloitte se, kako je saopštila Mrdović, vezao i za izgradnju drugog bloka TE i njegov rad sve do 2062. godine, što su, kako tvrdi, pretpostavke koje nemaju uporište u realnosti.

Ona smatra da u prilog nepouzdanosti kojima „vrvi“ izvještaj Deloitte ide i procjena da se koncesiona naknada koju trenutno plaća Rudnik uglja neće promijeniti ni u narednih pola vijeka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније