Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 03. 2018. 15:29   >>  20:56

STRANI INVESTITORI

Vlada da obrati pažnju na sivo tržište, javne nabavke...

Sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital prema ocjeni stranih investotora su oblasti koje Vlada Crne Gore treba da prioritetno da reformiše u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom.

Savjet stranih investitora Crne Gore (SSICG) predstavio je osmo izdanje Bijele knjige "Investiciona klima u Crnoj Gori 2016-2017"  koja je ključni dokument u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

Pored oblasti koje članovi tradicionalno ocjenjuju od 2011. godine kao što su tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje/doprinosi, korporativno upravljanje, vladavina prava, osmo izdanje Bijele knjige obuhvata nekoliko novih kategorija, važnih oblasti na koje, kako su kazali, državne institucije treba da obrate pažnju a to su sivo tržište i inspekcije, propisi o javno privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga, propisi o zaštiti ličnih podataka, ljudski kapital.

"Ocjene za navedene kategorije su, kako je rečeno, relativno niske, što bi trebalo da bude signal Vladi da te oblasti uvrsti u prioritete u Programu rada Vlade za 2018, kako bi bile reformisane u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom. Savjet je, kao i do sada, spreman da podrži Vladu u naporima da se poboljša poslovni ambijent", saopšteno je iz SSICG.

Objavljivanjem osmog izdanja Bijele knjige SSICG obilježava devetu godinu postojanja i rada, kao nevladina i neprofitna organizacija, koja zastupa i izražava stavove svojih članova radi promocije zajedničkih interesa i stimulisanja direktnih stranih investicija, kao i unapređenja komunikacije i saradnje sa zvaničnih organima u Crnoj Gori.

"2016. i 2017. godinu obilježio je period stabilnosti 'sa blagim rastom indeksa lakoće poslovanja', što daje razlog za optimizam kada je riječ o pravcu ekonomskog razvoja, ali i ukazuje na postojanje prostora za dalja unapređenja u relevantnim oblastima poslovanja koja duže vrijeme stagniraju", ocijenili su investitori.

U Bijeloj knjizi je objavljen i SSICG Indeks, koji predstavlja procjenu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u Crnoj Gori baziranu na iskustvu članova Savjeta.

"Indeks za 2016. iznosi - 6.35, a za 2017. - 6.47, na skali od 1 do 10 (1 najslabiji rezultat). Prilikom ocjenjivanja uzimani su u obzir lakoća obavljanja dnevnih poslovnih operacija, odnosno poteškoće sa kojima su se investitori suočavali zbog opšte poslovne klime i regulatornog okruženja", pojasnili su iz SSICG.

Oni dodaju da ocjena za 2016. godinu pokazuje stabilnost, posebno u poređenju sa 2013. i 2014. godinom, i blagi rast u poređenju sa 2015. godinom kada je ocjena iznosila 6.2. Indeks za 2017. godinu je najbolji od kako je ova vrsta evalucije uvedena.

"Telekomunikacije i ICT imaju najvišu ocjenu među svim sektorima (6.86 za 2016. i 7.14. za 2017.), a slijede sektor bankarstva/finansija (7 i u 2016. i u 2017.), turizam, i sektor proizvodnje/energetike", navodi se u saopštenju.

Prilog: Nataša Mitrović

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније