Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

27. 03. 2018. 12:59 >> 12:53

OECD - SBA

Nastavljen trend unapređenja poslovnog ambijenta

Crna Gora, prema ocjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), nastavlja trend unapređenja poslovnog ambijenta za razvoj malog i srednjeg biznisa, čija konkurentska sposobnost predstavlja osnov za uspješno tržišno pozicioniranje nacionalne ekonomije.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić, kazao je na uvodnom sastanku da je država, prema trenutnom presjeku stanja i obradi podataka po svim dimenzijama od predstavnika OECD-a, na dobrom putu.

Sastanak, u okviru sprovođenja Akta o malim i srednjim preduzećima (Small Business Act - SBA), su organizovali OECD u saradnji sa Ministarstvom ekonomije kao koordinatorom SBA procesom.

"SBA preporuke služe kao polazna osnova za kreiranje svih strateških dokumenata koja u sebi prepoznaju značaj razvoja politika malih i srednjih preduzeća, zapošljavanja, razvoja ljudskih resursa i obrazovanja, kao i mjera i aktivnosti koje se odnose na unaprijeđenje poslovnog ambijenta za poslovanje malih i srednjih preduzeća", objasnio je Babić.

On je naveo da s obzirom na to da se radi o procjeni napretka Crne Gore u odnosu na prethodni izvještajni period, cilj današnjih bilateralnih sastanaka treba da doprinese boljem sagledavanju trenutnog stanja po pitanju svih dimenzija i definisanju narednih koraka, koji će doprinijeti boljoj implementaciji mjera i aktivnosti u okviru svake od datih oblasti SBA izvještajnog obrasca.

"Kroz sagledavanje stanja i kroz dodatna pojašnjenja za pojedine oblasti, doprinijeće se da zaključci po osnovu svih dimenzija služe kao polazna osnova za unaprijeđenje onih oblasti koje zahtijevanju dodatna poboljšanja", rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, u okviru reformskih procesa i približavanja Crne Gore EU tržištu, od Crne Gore se očekuje strateško djelovanje u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta za razvoja malog i srednjeg biznisa, smanjenja administrativnih barijera i stvaranja uslova za olakšano poslovanje privrednika, jačanju usluga poslovnog savjetovanja, kao i kreiranju finansijskih i nefinansijskih programa podrške za razvoj biznisa.

"Na taj način doprinijeće se jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i evropskom tržištu, njihovoj većoj izvoznoj orjentisanosti i unaprijeđenju njihovih inovativnih aktivnosti. Konkurentska sposobnost malih i srednjih preduzeća predstavlja osnov za uspješno tržišno pozicioniranje nacionalne ekonomije na svjetskoj sceni", naveo je Babić.

Rukovodilac OECD sektora za jugoistočnu Evropu, Marzsena Kisielevska, rekla je da je riječ o procesu čiji progres mora da se procijeni u regionu Zapadnog Balkana.

"U ovom periodu za vašu zemlju i region predstoje snažnije perspektive koje se tiču budućeg članstva, posebno kada je u pitanju Crna Gora koja je dosta odmakla u pretpristupnim pregovorima. Otvaranje poglavlja je prvi korak u procesu, a naredni je zatvaranje, a da bi ih zatvorili morate pokazati da je ostvaren progres i u privatnom sektoru koji pokriva i ova naša procjena", precizirala je Kisielevska.

Prema njenim riječima, ukoliko je sama procjena SBA dobro obavljena daće jasne dokaze da je napravljen određen napredak.

"Radili smo sa vašom zemljom, uključujući veliki broj aktera, preduzetnika i službenika jer sve ono što radimo trebalo bi da bude namijenjeno njima, kako bi svoje biznise vodili na uspješniji način", rekla je Kisielevska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније