Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R. [ Mina ]

23. 03. 2018. 18:12   >>  18:08

MANS TVRDI

"Vlada otvoreno favorizuje CRBC"

Potpisivanje Memoranduma o saradnji na nastavku gradnje autoputa između predstavnika Vlade i kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) predstavlja otvoreno favorizovanje tog preduzeća u poslu vrijednom oko 1,5 milijardi eura, smatraju predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su kazali da je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković nakon sjednice Vlade, na kojoj je u četvratk usvojen Memorandum, iskoristio konferenciju za novinare da ipak pozove i ostale investitore da pokažu interesovanje za projekat.

„Memorandum, međutim, podrazumijeva da će odmah nakon potpisivanja biti formirana zajednička radna grupa koja će razmatrati i usaglašavati projektne aktivnosti i voditi pregovore o projektovanju, finansiranju, izgradnji i oblicima i uslovima za potencijalnu saradnju na projektu“, naveli su predstavnici MANS-a u saopštenju.

Oni su dodali da Vlada sa kompanijom CRBC već formira radnu grupu da dogovara detalje budućeg posla, dok istovremeno poziva i druge kompanije da pokažu interesovanje za partnerstvo.

Iz MANS-a su podsjetili da je Nurković sredinom prošle godine na Forumu za infrastrukturu u Kini imao sastanke sa predstavnicima CRBC-a, na kojim je ocijenio da uspjeh u gradnji prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, preporučuje tu kompaniju za sve naredne projekte u Crnoj Gori.

„Krajem prošle godine na kineskom Samitu u Budimpešti, na sastanku Markovića sa delegacijom CRBC, zaključeno da su obje strane zainteresovane da nastave saradnju po modelu javno-privatnog partnerstva“, dodali su iz MANS-a.

U MANS-u smatraju da se iz toga može zaključiti, ne samo da je CRBC favorizovan, već i da je dobar dio posla u vezi pregovora sa kineskom kompanijom već odrađen kroz poluzvanične razgovore sa najvišim predstavnicima Vlade.

„Partnerstvo sa CRBC na postojećem projektu i dalje predmet brojnih špekulacija kada su u pitanju ključne informacije, jer Ministarstvo saobraćaja i drugi državni organi, uključeni u posao, i dalje odbijaju da učine javnim ključne informacije o izgradnji dionice Smokovac – Mateševo“, saopštili su predstavnici MANS-a.

MANS je pozvao Vladu i Nurkovića da bez odlaganja daju informacije o tome kada je raspisan poziv za iskazivanje interesovanja za gradnju druge dionice autoputa, kao i da li su i kojim svim investitorima poslati pozivi za učešće u projektu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније