Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

23. 03. 2018. 15:21   >>  15:20

HRAPOVIĆ SINDIKALCIMA

Dopunskim radom i naknadama do većih plata

U narednih 15 dana biće formira komisija, koja će definisati normatini okvir, koji će obezbijediti dodatne izvore prihoda zdravstvenim radinicima, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović, tokom sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva.

Na sastanku je dogovoreno će komisiju činiti predstavnici Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i sindikata zdravstva, a da će raditi na stavarnju uslova za dodatne prihode zdravstvenim radnicima, kroz odobravanje dopunskog rada, implementiranjem modela liste bona fides ljekara.

„Takođe, Komisija će raditi na izradi normativnog okvira o dodjeli posebne naknade za rad zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika. Pored toga, Komisija će raditi na izradi podzakonskih akata za uređenje oblasti dopunskog rada ljekara u okviru javnih zdravstveneih ustanova“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kada je u pitanju povećanje zarada, ministar Hrapović je podsjetio predstavnike sindikata da se primjenom mjera fiskalne konsolidacije do 2020. ne mogu povećavati plate u javnom sektoru.

Međutim, kako je rekao, potrebno je pravilno upravljanje raspoloživim budžetskim sredstvima, što je upravo odgovornost menadžmenta zdravstvenih ustanova, ali i samimh zdravstvenih radnika.
Predstavnici sindikata su istakli da, s obzirom na specifičnost i kompleksnost rada zdravstveni radnici očekuju povećanje zarada i da će se u okviru postojećeg budžeta opredijeljenog za zdravstvo, dio sredstava preusmjeriti za povećanje zarada.

„Prema njihovom mišljenju uštede u sistemu se mogu ostvariti kroz strožiji režim propisivanja ljekova i bolovanja, kao i upućivanja na liječenje van javnog zdravstvenog sistema“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније