Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

22. 03. 2018. 17:42 >> 17:38

KROZ DVA PROGRAMA

Za podršku preduzećima 190 hiljada eura

Ministarstvo ekonomije će, kroz dva programa podrške preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima, koje je Vlada danas usvojila, obezbijediti finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 190 hiljada eura.

Vlada je usvojila programe za unaprijeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i povećanje regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, a javni pozivi za oba programa biće raspisani uskoro.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da Program za unaprijeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća, za koji je godišnji budžet 50 hiljada eura, ima za cilj jačanje poslovnih performansi preduzeća kroz sufinansiranje korišćenja konsultanskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti.

„Uvođenjem inovacija, mikro, mala i srednja preduzeća su u mogućnosti da mijenjaju svoje proizvode, poslovne procese, organizaciju, metode, strukturu i marketing, odnosno da ih podižu na više nivoe“, rekli su iz Ministarstva.

Kroz taj program, kako su objasnili, odobriće se finansijska pomoć preduzećima za opravdane troškove jedne od inovativnih aktivnosti, a to može biti inovacija proizvoda/usluge, poslovnog procesa, inovacija u organizaciji ili marketingu.

„Maksimalan iznos sufinansiranja po preduzeću od Ministarstva po tom programu je do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno maksimalno do 3,5 hiljada eura euraa bez poreza na dodat uvrijendost (PDV)“, navodi se u saopštenju.

Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja ima za cilj da obezbijedi podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost.

To mogu postići prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda koji se odnose na proizvode, sisteme menadžmenta, osoblje, ispitivanje, kontrolisanje i sertifikaciju i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

"Maksimalni iznos sufinansiranja po jednom preduzeću za taj program iznosi do 70 odsto opravdanih troškova, odnosno najviše do pet hiljada eura bez PDV-a", zaljučuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније