Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 07. 2013. 15:02   >>  15:20

JOŠ 11 MILIONA

Pozitivna: Reprogram papren

Reprogram kredita zaključen između Ministarstva finansija i OTP banke još je jedan u nizu udara na državni budžet, a tim se činom dug povećava sa sadašnjih 42,5 na 47,5 milina eura koliko iznose kamata i trošak obrade kredita, kazao je član predsjedništva Pozitivne Crne Gore Goran Đurović.

On je istakao da je to dug koji ima "velike izglede da se uveća, jer se tromjesečni euribor, koji se dodaje na osnovnu kamatu, nalazi na istorijskom minimumu i može da se poveća".

"Apsolutno je nejasno zašto se sklapa ovakav reprogram za koji će očigledno zeleno svijetlo dati ministar Radoje Žugić, jer se njime pristaje na cijenu obrade kredita od 0.5% iliti trošak od 212 hiljada eura. Ovakvi uslovi su daleko od povoljnih i vrlo je čudno ponašanje samog ministra koji ovakav reprogram hoće da predstavi kao uspjeh Vlade.Treba biti iskren i reći da je ovo samo čin prolongiranja izmirenja obaveza koje će se iz mjeseca u mjesec samo uvećavati", rekao je Đurović.

Ako se tome, kako je istakao, doda i najava o regulisanju duga u iznosu od  60 miliona eura ruskoj VTB banci, obaveze će se, smatra Đurović, uvećati za još 6,5 miliona eura.

"Kao rezultat promašene ekonomske politike građani će ukupno na postojeći dug otplatiti i novih 11,5 milina eura duga. Tako da nas garancije za KAP neće koštati 102 miliona eura, već 113,5 miliona eura", objasnio je Đurović.

Pozitivna Crna Gor, stoga kako je rekao, "po ko zna koji put poziva na utvrđivanje odgovornosti pojedinaca koji su izdali garancije".

"Ko je krivac za izgubljenih 113,5 miliona eura za koje se moglo izgraditi novih 70 dobro opremljenih vrtića, 40 škola, obezbjediti besplatni udžbenici osnovcima,završiti put od Podgorice do Gusinja i sanirati brojna klizišta i pomoći oko 300 nezaposlenih  da dobiju početni kapital za sopstveni biznis", rekao je Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније