Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

20. 03. 2018. 15:05   >>  15:01

ZA RAST OD 3,3°%

EBRD: Zadržati fiskalnu disciplinu

Crnogorska ekonomija će u ovoj godini, prema očekivanjima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rasti 3,3 odsto, pri čemu je važno da država zadrži disciplinu u pogledu fiskalnih mjera i da drži javni dug pod kontrolom.

Glavni ekonomista EBRD za region Jugoistočne Evrope, Peter Sanfrej, kazao je da su u banci impresionirani stopom ekonomskog razvoja Crne Gore za ovu godinu.

"Očekujemo stopu razvoja od 3,3 odsto i da to bude ravnomjerno raspoređeno kroz različite sektore", rekao je Sanfrej na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Izvještaj o tranziciji, pod nazivom Održavanje rasta.

On je kazao da očekuju od crnogorskih vlasti da nastave dobru praksu kada je u pitanju razvoj konkurentnosti fiskalne stabilnosti i dobrog upravljanja.

"EBRD će nastaviti da bude aktivna u Crnoj Gori i radiće na razvoju privatnog sektora, podršci zelenoj ekonomiji, održivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Posebno ćemo nastaviti interesovanje za sve projekte koji mogu podržati dalji razvoj Crne Gore i integraciju u šire projekte Zapadnog Balkana", rekao je Sanfrej.

On je naveo da uvijek postoje rizici po ekonomiju, pri čemu je crnogorska privreda pokazala visok stepen otpornosti na spoljne faktore.

"Posebno je važno da država zadrži disciplinu u pogledu fiskalnih mjera i da se vodi striktna kontrola nad trošenjem kako bi javni dug bio proporcionalan ukupnom razvoju, odnosno kako bi se držao pod kontrolom", saopštio je Sanfrej.

On je rekao da je neophodno da se u ovoj godini unaprijedi konkurentnost u privatnom sektoru, prekogranični transport, energetske veze, kao i mekana poveznost, koja je važna za zemlje regiona.

"Važne su i zdrave fiskalne politike, a u Crnoj Gori su ohrabrujući koraci u ovom pogledu", dodao je Sanfrej.

On je ocijenio da javni dug ostaje relativno visok u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) i u poređenju s drugim zemljama.

Šef Kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Jap Sprej, podsjetio je da je banka za 12 godina u Crnu Goru investirala preko 500 miliona eura.

EBRD je, prema njegovim riječima, finansirala oko 60 projekata, dok je njene savjetodavne usluge dobilo 600 malih i srednjih preduzeća.

Sprej je kazao da EBRD u Crnoj Gori želi prvenstveno da se bavi integracijom putne infrastrukture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније