Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

21. 03. 2018. 12:23   >>  19:09 29

MARKOVIĆ U PARLAMENTU

Srbija će finansirati autoput do CG

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da će Srbija ovih dana potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom.

Marković je u parlamentu saopštio da se Crna Gora nalazi u fazi infrastrukturnog razvoja, "što ne spore ni najveći skeptici".

"Mislim da imamo dobru vijest. Kad smo pokrenuli priču o autoputu, to je bio razlog za oponiranje. Bila je kvalifikacija da je to put iz nigdje u nigdje. Na to nas danas podstiču MMF i Svjetska banka, od toga vide benefite za cijelu ekonomiju. Srbija će ovih dana potpisati ugovor sa CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju do Boljara", rekao je Marković na premijerskom satu.

Najavio je da će se sjutra sastati sa predsjednikom kompanije CRBC i rukovodstvom Eksim banke, koji će podstaknuti nastavak daljih radova na dionici prema Andrijevici i Boljarima.

Razvijeni sjever - bogata Crna Gora

"Vjerujem da ćemo u veoma kratkom roku imati autoput koji će povezivati Crnu Goru sa Srbijom i Jugoistočnom evropom. To je dobra vijest", rekao je Marković.

On je saopštio da o infrastrukturnom razvoju "svjedoče projekti vrijedni milijardu i po eura". 

Riječ je, podsjeća on, on prvoj dionici autoputa, koja se realizuje očekivanom dinamikom, te elektroenergetska veza sa Italijom, koja će biti završena do kraja ove godine.

"Podjednako je važno prioritetnu vezu autoputa vidjeti kao vezu Podgorice i Kolašina, ali i kao dio sveobuhvatne mreže Zapadnog Balkana. Analogno tome, 400 KW dalekovod od Lastve do Pljevalja je važan segment transbalkanskog elektroenegetskog koridora", saopštio je Marković.

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića, rekao da očekuje da će finansijska podrška "našim prioritetnim infrastrukturnim projektima biti izvjesna, jer su od zajedničkog interesa za region".

Predstavnika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića interesovalo je šta Vlada preduzima radi afirmacije i valorizacije prirodnih potencijala Plava i Gusinja.

"Polovina prirodnog našeg bogatstva je na sjeveru. Nema bogate Crne Gore bez razvijenog sjevera", rekao je Marković.

Bolja naplata prihoda

On je podsjetio da će jedan od kompleksinijih poslova u radu ove Vlade biti politika ravnomjernog regionalnog razvoja, te da je potrebno dodatno ulaganja na planu valorizacije plavsko-gusinjskih resursa.

"Vlada je nepokolebljivo orjentisana na razvoj sjevernog regiona. To ne skrivam. Nemojte u to da sumnjate. Kako je Arsenal u Tivtu postao Porto Montenegro, i kako Kumbor postaje Portonovi, tako će se na sjeveru razviti zimski turistički centri. Neće se sa sjevera odlaziti, već će se na sjever dolaziti", poručio je Marković. 

Predstavnik poslaničkog kluba Liberalne partije i Socijaldemokrata Andrija Popović interesova se za suzbijanje sive ekonomije, odnosno nelegalnog rada i trgovine.

"Siva ekonomija je fenomen sa kojim se suočava veliki broj država, među kojima su neke mnogo razvijenije od Crne Gore. Cijenim važnim da svakodnevno ograničavanju prostora za sivu ekonomiju", rekao je Marković.

On je saopštio ne postoje u ovom trenutku zvanična analiza podataka o sivoj ekonomiji, niti odgovarajuči model za mjerenje prisustva sive ekonomije.

"Za dva mjeseca ove godine naplaćeni prihodi iznosili su skoro 188,6 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 26,1 milion eura", kazao je Marković.

Naglasio je Marković da su sve kategorije prihoda zabilježile rast.

"Bićemo istrajni u borbi protiv sive ekonomije. Tako ćemo doprinijeti ostvarenju budžetskih prihoda koji su u 2018. planirani na nivou 1,77 milijardi eura", rekao je Markovuić u parlamentu.

I. Pejović

 

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније