Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 03. 2018. 14:25 >> 14:21

IPARD PROGRAM

Podrška poljoprivrednicima i do 500.000 eura

U Bijelom Polju danas su prezentovane mogućnosti podrške koju poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti kroz objavljeni javni poziv za dodjelu sredstava finansijske podrške za Mjeru 1 „Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava“ kroz IPARD program.

Na prezentaciji u sali Centra za kulturu, poručeno je da će Opština Bijelo Polje, kao i uvijek do sada, biti na raspolaganju poljoprivrednicima preko svoja tri sekretarijata: Sekretarijata za preduzetništvo, ruralni razvoj i Sekretarijat za urbanizam u kojima su određene kontakt osobe koje će se baviti konkretnom problematikom.

"Bićemo na raspolaganju kako za izdavanje potvrda, građevinskih dozvola i svega onoga što se od opštine traži. Zahtjevi koji se odnose na IPARD dobiće prioritet u rješavanju. Opština će refinasirati projekat a srećna okolnost je što se Kancelarija za sjever nalazi u Bijelom Polju", kazao je u predsjednik opštine, Predrag Smolović.

Generalni direktor Direktorata za IPARD plaćanja, Blagota Radulović, upozorio je da je IPARD program dosta složena priča sa aspekta kontrole njegove implementacije, o kojoj je bilo u prethodnom periodu dosta razgovora. Naveo je da je na raspolaganju 39 miliona eura granta od strane Evropske komisije.

"Dokazali smo svima da smo spremni, da su naše institucije spremne ali i da je, prije svega, naša poljoprivreda spremna. Da nije tako sva ostala priča bi bila uzaludna. Nama je cilj da sva ta sredstva zadržimo ovdje i da ih iskoristimo na najbolji mogući način a ne da ih vraćamo Briselu", istakao je Radulović.

On je dalje izlaganje posvetio tzv Mjeri 1 koja je danas prezentovana poljoprivrednicima i svim drugim zainteresovanim licima. Riječ je o investicijijama u primarna domaćinstva koje ne obuhvataju nabavku stočnog fonda. Kroz tu mjeru poljoprivrednici mogu da apliciraju za projekte vrijedne i do 500.000 eura.

Radulović je ocijenio da će zainteresovanim poljoprivrednicima biti interesantni aspekti koji se odnose na vrijednost investicije, jer je pola miliona ogroman iznos, zato je veoma bitno voditi računa o ekonomskoj održivosti gazdinstva.

"Raniji primjeri gdje su preduzetnici aplicirali za maksimalne iznose, bez dobre procjene, pokazali su se, u ne malom broju slučajeva, kao veoma loši. A za dobru analizu ima vremena jer će resorno ministarstvo u narednih pet godina svake godine objavljivati isti poziv za Mjeru 1. Treba imati u vidu da svako poljoprivredno gazdinstvo može da aplicira tri puta u jednom programskom periodu. Druga važna stvar su rigorozne kontrole u kojima ne postoji fleksibilnost, tako da se rokovi ne smiju probijati bukvalno ni za jedan minut. To su činjenice koje su sastavni dio ovog javnog poziva", naglasio je Radulović.

Minimalni iznos investicije kroz pomenuti program je 10.000 eura, gdje su obuhvaćeni svi sektori primarne proizvodnje i gdje poljoprivrednici dobijaju podršku od 60% uloženih sredstava, mladi preduzetnici 65%, a gazdinstva koja se nalaze preko 600 metara nadmorske visine 70%.

"Poziv se odnosi na rekonstrukciju objekata, nabavci opreme, mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada. Ovog puta nema nabavke grla niti rojeva", kazala je šefica odeljenja u Direktoratu za plaćanja Danka Perović.

Na današnjoj prezentaciji je rečano da se svi ostali podaci nalaze na sajtu Ministarstva.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније