Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

18. 03. 2018. 12:11   >>  12:08 3

CEDIS SAOPŠTIO

Novac od naknada za razvoj sistema

Novac od naknada za stvaranje tehničkih uslova u sistemu, koju plaćaju novi korisnici, koristiće se isključivo za razvoj, odnosno povećanje postojećih kapaciteta i izgradnju novih, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

"Naknada koju plaćaju novi korisnici i čiji se iznos definiše u saglasnosti za priključenje, koristiće se isključivo za razvoj sistema, odnosno povećanje postojećih kapaciteta i izgradnju novih, kao i povećanje priključne snage postojećih korisnika. Time će se steći uslovi za priključenje novih korisnika na distributivni sistem", kazali su agenciji Mina biznis predstavnici CEDIS-a.

Oni su objasnili da u Crnoj Gori trenutno ima oko 385 hiljada korisnika distributivnog sistema, na koji se godišnje priključi oko šest hiljada novih korisnika, koji su obavezni da plate naknade prilikom priključenja novih objekata, odnosno rekonstrukcije postojećih za koje se traži povećanje snage.

"Prilikom priključenja novih objekata na elektrodistributivnu mrežu, od ove godine imamo određene novine. Procedurom se propisuju uslovi, način i postupak izdavanja uslova za izradu tehničke dokumentacije, saglasnosti na glavni projekat i za priključenje, kao i zaključivanje ugovora o priključenju i priključenje na distributivni sistem električne energije", rekli su iz CEDIS-a.

Oni su saopštili da su izmjene procedure urađene da bi se prilagodile novom Zakonu o energetici, a odnose se na postupak sprovođenja procedure, kao i na formu dokumenata koje izdaje CEDIS.

Zakon o energetici je definisao da se izmjene odnose i na uvođenje dvije nove naknade, za izvođenje priključka na distributivni sistem i stvaranje tehničkih uslova u sistemu.

"Naknade se odnose na nove korisnike elektrodistributivne mreže i one koji podnesu zahtjev za povećanje snage, a definisane su za sve naponske nivoe. Naknada za izvođenje priključka na distributivni sistem odnosi se na proces, počev od rješavanja imovinsko pravnih pitanja, preko projektovanja, izvođenja radova i svih ostalih troškova", objasnili su iz CEDIS-a.

Metodologija za utvrđivanje naknada za priključenje na distributivni sistem predviđa da priključak može raditi i CEDIS ukoliko se tako izjasni investitor. Te naknade su definisane u odnosu na sami tip priključka, dužinu voda koji je potreban za priključenje i broj brojila koji se nalaze u objektu.

Iz CEDIS-a su kazali da se naknade za stvaranje tehničkih uslova u distributivnom sistemu ne obračunavaju prema broju brojila, već prema snazi koju investitor traži za objekat.

One se obračunavaju po kilovatu i za priključke na 0,4 kilovoltni (kV) naponski nivo iznose 72,32 eura, za priključke na deset kilvoltni naponski nivo 289,54 eura, a 35 kV naponski nivo 73,33 eura.

Iz kompanije su saopštili da su već pokrenuli inicijative za sniženje naknada ili uvođenje novog modela naplate, s obzirom na to da javnost smatra da su visoke i da predstavljaju veliki namet.

"Razmišljamo o tome i već su sa naše strane pokrenute određene inicijative", rekli su iz CEDIS-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније