Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

16. 03. 2018. 11:53 >> 11:50

SNP IZRAČUNAO

Penzionerima na raspolaganju polovina penzije

Više od polovine sadašnje penzije, koja iznosi 273 eura, opterećeno je kreditima i kratkoročnim pozajmicama za hranu, tako da prosječnom penzioneru ostaje na raspolaganju samo 50 odsto tog primanja, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).


Iz SNP-a su kazali da penzionerima ostaje na raspolaganju 136,5 eura ili dnevno po članu 1,14 eura da se hrani i plaća dažbine državi.

„Niti može jedno, niti može drugo. Postavlja se pitanje gdje je mjesto penzionera u ovoj minimalnoj potrošačkoj korpi aktualizovanoj u posljednje vrijeme i da li su oni obavezni socijalni partner“, navodi se u saopštenju predstavnika SNP-a.

Oni su kazali da je sadašnja penzija od 273 eura, najmanja od 1981. godine, preračunata u stalnim cijanama 2016. godine.

„Realni iznos penzije 1986. godine je iznosio 403,56 eura, što je više od sadašnje 47,82 odsto“, rekli su iz SNP-a.

Iz SNP-a su dodali da je od 1981. do 2001. godine prosječno isplaćena starosna penzija 17 godina bila veća od prosječno isplaćene neto zarade.

„Glavni uzročnik siromaštva je poreska politika. U dalekim 80-tim godinama, narod je živio u materijalnoj bezbrižnosti a danas je stvoreno prisilno jedinstvo u siromaštvu“, tvrde iz SNP-a.

Privatizacijom je, kako su dodali, za beznačajno male pare napravljena promjena vlasništva, ali ne i promjena poreske politike.

„Sada najviše pljačkaju sopstveni narod. Posljedica toga je nestanak srednje klase i to jedino u Crnoj Gori na prostoru bivše Jugoslavije“, rekli su predstavnici SNP-a.

Oni su kao primjer naveli da će prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza učestvovati u tekućim prihodima budžeta za ovu godinu sa 51,5 odsto i to u državi bez srednje klase.

„Niti ima, niti je poznato da ima države u svijetu da se ovako finansira preko džepa običnog naroda. Nevjerovatno, ali je istinito, da se PDV od 2006. godine povećao za pet puta“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su saopštili da porez na dobit u tekućim prihodima za ovu godinu iznosi „beznačajnih“ 2,97 odsto.

„Najveće prilive tog prihoda imamo u izbornim godinama i to 2008. godine 7,84 odsto, 2009. godine 4,78 odsto i 2012. godine 5,74 odsto“, precizirali su iz SNP-a.

U SNP tvrde da je od 2006. godine počelo plansko uništavanje srednje klase.

„Što se tiče socijalnih davanja kao što su dječiji dodaci, boračko-invalidska zaštita, materijalno obezbjeđenje porodice, porodiljska odsustva, tuđa njega i pomoć, ishrana djece u vrtićima i izdržavanje štićenika u domovima, najveći iznos tih davanja je bio 2006. godine sa učešćem u tekućim prihodima 6,4 odsto, a najmanje ove godine 4,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније