Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

15. 03. 2018. 07:33   >>  07:30

CENTRALNA BANKA

Zateznu kamatu povećati na osam odsto

Centralna banka Crne Gore (CBCG) predložila je da se zatezna kamata poveća sa sedam na osam odsto, saopšteno je Pobjedi iz tog regulatora.


Na sjednici Savjeta CBCG u utorak usvojen je nacrt izmjena zakona o visini stope zatezne kamate.

„Predloženo je da stopa zakonske zatezne kamate, koju plaća dužnik koji zakasni sa plaćanjem u slučaju kada ona nije uređena ugovorom, bude u visini osnovne stope zatezne kamate koju utvrđuje Evropska centralna banka za glavne operacije refinansiranja, uvećane za osam odsto. Važećim zakonom uvećanje je sedam odsto", rekli su iz CBCG.

Iz tog regulatora su objasnili da je ova stopa Evropske centralne banke nula odsto. 

Ova izmjena je inicirana, kako su kazali, radi usaglašavanja sa Direktivom Evropske unije 2011/7/EU o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u komercijalnim transakcijama. 

„Nacrtom zakona nijesu utvrđene druge izmjene“, naveli su iz CBCG i objasnili da ne raspolažu podatkom koliko je, u prošloj godini, naplaćeno od zatezne kamate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније