Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

14. 03. 2018. 18:55 >> 18:56

CEZAP SAOPŠTIO

Prava potrošača na alarmantno niskom nivou

Osnovna prava potrošača u Crnoj Gori su na alarmantno niskom nivou, ocijenili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) i pozvali nadležne institucije da preduzmu hitne mjere kako bi se stalo na kraj tržišnim zloupotrebama trgovaca i monopolskih kompanija.

Iz te nevladine organizacije (NVO) je, povodom Svjetskog dana prava potrošača koji se obilježava sjuta, saopšteno da je to prilika za promociju temeljnih prava potrošača, sa permanentnim zahtjevom da se ta prava poštuju, štite i unaprijeđuju.

"Ovaj dan je ujedno i prilika da se iskaže protest protiv tržišnih zloupotreba i društvenih nepravdi kojim se krše prava potrošača, te kojima se potrošač uporno pokušava smjestiti u segment tržišnog objekta, a ne aktivnog, odgovornog i jedinog subjekta, korektora i regulatora tog tržišta", navodi se u saopštenju.

Svjetski dan zaštite potrošača je prilika za zagovaranje i podsticanje globalne solidarnosti unutar međunarodnog pokreta organizacija koje se bave zaštitom prava potrošača. U tom duhu, CEZAP već dugo godina unazad obrađuje aktuelne teme interesantne za potrošače, na globalnom nivou.

"Međutim, ove godine, nažalost, smo mišljenja da su osnovna prava potrošača u Cnoj Gori na alarmantno niskom nivou i da detaljnjije bavljenje temom koju je predložila Potrošačka internacionala (IC) iz Londona - Izgradimo digitalni svijet kojem potrošači mogu vjerovati, nije u fokusu onoga na šta bi smo htjeli da skrenemo neophodnu pažnju javnosti i institucija koje se bave zaštitom prava potrošača", rekli su iz CEZAP-a.

Zakon o zaštiti potrošača od početka primjene 2014. godine donio je, kako su podsjetili, neka poboljšanja u korist položaja potrošača, skratio rokove reagovanja trgovaca na reklamacije i podigao njihovu odgovornost, ali ima i dosta nedorečenosti.

"Novi zakon ima i dosta nejasnoća, nesprovodivih normi i neusaglašenosti sa drugim zakonima. I dok se već pune dvije godine radi na izmjenama i dopunama Zakona, svjedoci smo da trgovci i pružaoci usluga svakodnevno krše postojeće zakosnke norme", kazali su iz CEZAP-a.

Oni su naveli da ako se tome, na osnovu svakodnevnih žalbi nezadovoljnih potrošača po raznim pitanjima, doda nepodnošljivo visok procenat nekvalitetne robe i usluga na tržištu, može se zaključiti da je izuzetno težak put ostvarivanja potrošačkih prava.

U CEZAP-u su naveli uopšteni primjer žalbe koje svakodnevno u velikom broju pristižu toj NVO koji se odnosi na kupovinu telefona, koji se nakon dva dana pokvario.

"Građanin je odnio telefon trgovcu kod kog ga je kupio i radnik mu je rekao da ga odnese ovlašćenom serviseru. Nakon par dana dobio je odgovor od servisera, usmenim putem, da se reklamacija ne prihvata zbog fizičkog oštećenja telefona", precizirali su iz CEZAP-a.

Oni su dodali da, ukoliko se žalba dalje procesuira Inspekciji, dobija se odgovor da je za njih validan nalaz servisera.

"Na ovom uopštenom primjeru se vidi da se prava potrošača krše višestruko. Prvo, trgovac upućuje potrošača da nosi telefon kod servisera, a potrošač je imao pravo da odmah traži novi telefon ili povraćaj novca. Drugo, potrošač ne treba da nosi telefon kod servisera, jer ga nije od njega ni kupio", objasnili su iz CEZAP-a.

Treće, odgovor na reklamaciju mora dobiti u pisanoj formi. Četvrto, i najteže, ukoliko je žalba proslijeđena Inspekciji, nalaz servisera se usvaja.

Oni su podsjetili da su ovlašćenog servisera, čiji se nalaz uzima kao jedini ekspertski, platili proizvođači ili trgovci, a da se garancija na proizvod potpuno obesmišljava.

"Situacija nije ništa bolja ni po pitanju pružalaca usluga. Počevši od ugovora sa nepoštenim odredbama, ako uopšte potrošač i dobije ugovor, do raznih ucjena, odnosno primoravanje potrošača da potpiše protokol o izmirenju dugovanja, plaćanje enormnih kazni za 'neovlašćenu potrošnju' i isključenje sa distributivne mreže, zbog neplaćanja računa i ako je potrošač dao prigovor na sporni račun", objasnili su iz CEZAP-a.

Prvi Svjetski dan zaštite potrošača obilježen je 15. marta 1983. godine i od tada je postao važan događaj za mobilizaciju potrošača i kreiranje politike zaštite potrošačkih prava, po mjeri potrošača.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније