Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R. [ Mina ]

12. 03. 2018. 19:15 >> 19:13

POLAZNICI ZADOVOLJNI

Dodijeljeni sertifikati vozačima i menadžerima

Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju uručio je danas, na sjednici Grupacije za prevoz putnika i tereta u drumskom saobraćaju Privredne komore (PKCG), prve sertifikate menadžerima i vozačima.

Sekretar Odbora udruženja saobraćaja, Zoran Nikolić, kazao je da je Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju pri PKCG osnovan početkom oktobra i da je u kratkom periodu ostvario izvanredne rezultate, stekao međunarodnu akreditaciju za obavljanje tog posla i obučio ukupno 127 menadžera i 26 vozača.

„Nastava je posjećena, a polaznici veoma zadovoljni predavačima. Zato nas raduje uspešan start Centra za obuku“, naveo je Nikolić.

Iz PKCG je saopšteno da je direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković, govoreći o dualnom obrazovanju u Crnoj Gori i mogućnostima za saradnju poslodavaca i obrazovnih institucija u kreiranju budućeg kadra, naveo da je projekat u ovoj školskoj godini zaživio u 18 škola, u 12 gradova i da je njime obuhvaćeno oko 300 učenika.

„Poslodavci i učenici su zadovoljni programom. Obuhvaćeno je trogodišnje obrazovanje i đaci su prve godine jedan dan sedmično na praktičnoj nastavi kod poslodavca, druge godine dva, treće godine tri“, rekao je Rajković.

On je dodao da država finansira nadoknadu učenicima za prve dvije godine u iznosu od 50 eura, odnosno 70 eura, dok poslodavci u trećoj izdvajaju 100 eura po učeniku mjesečno.

Učesnici sastanka su kazali da u Crnoj Gori postoji problem deficita mladog kadra u teretnom saobraćaju, ali i čestog mijenjanja poslodavca.

Prevoznik Željko Mugoša je rekao da iz škole vozači izlaze sa B kategorijom, a da im za sticanje potrebnih D ili E kategorije treba od sedam do deset godina.

Rajković je na to odgovorio da završetkom školskog programa Vozač motornog vozila mladi stiču C kategoriju.

Prevoznici smatraju da su pored vozača deficitarni i automehaničari i auto elektroničari, zbog čega je potrebno akcenat staviti na prekvalifikacije i obrazovanje odraslih.

Generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj u resornom Ministarstvu, Dalibor Milošević, kazao je da je neophodno da privrednici iskoriste mehanizme dualnog obrazovanja, programe Zavoda za zapošljavanje i Centra za edukaciju vozača, kako bi obezbjedili nedostajući kadar.

On je predložio poslodavcima da mlade vozače ugovorno obavežu tokom pet godina trajanja licence.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније