Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

10. 03. 2018. 14:23   >>  14:20

PKCG SAOPŠTILA

Bolje valorizovati Slobodnu zonu Luke Bar

Potencijali Slobodne zone Luke Bar nijesu valorizovani na najbolji način, posebno u dijelu razvoja proizvodnih djelatnosti, na šta su uticala različita ograničenja sa kojima se kompanije suočavaju, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

“Riječ je o načinu prijavljivanja robe i vođenja evidencije u slobodnoj carinskoj zoni, unosu domaće robe namijenjene izvozu, njenom carinjenju i roku zadržavanja, kao i sporom i različitom tumačenju propisa”, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja špeditera PKCG.

U cilju potpune valorizacije Slobodne zone, kako je ocijenjeno, potrebno je sinergijsko djelovanje svih preduzeća i državnih organa koji posluju u barskoj luci.

“Osim podsticajnih mjera države, opštine i lučkih operatera, potrebno je unaprijediti efikasnost u radu pružalaca usluga, carinskog i inspekcijskih organa, a sve u cilju zadržavanja postojećih i privlačenja novih korisnika, posebno u proizvodnim djelatnostima”, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da luka u Baru, sa instalisanim kapacitetima kojima raspolaže, predstavlja jedan od ključnih stubova razvoja crnogorske ekonomije.

Zakonom o slobodnim zonama iz 2004. godine bilo je propisano da se za robu unesenu u zonu ne plaćaju carinske dažbine i porez na dodatu vrijednost (PDV), bez obzira na vrstu unešene robe i njenu namjenu u zoni, uključujući i robu koju operator i korisnici unose radi izgradnje i održavanja objekata, infrastrukture i opreme u zoni i uopšte stvaranja uslova za rad i razvoj zone i skladišta.

“Međutim, usljed usklađivanja sa propisima Evropske unije (EU), izmjenama zakona u 2016. godini, oslobađanje od carina i poreza primjenjuje se samo na robu koja se u zoni ili skladištu upotrebljava u cilju prerade, obrade, aktivnog oplemenjivanja ili se podvrgava uobičajenim oblicima rukovanja u skladu sa Carinskim zakonom”, rekli su iz PKCG.

Dodatno, ta roba može u zoni ili skladištu ostati neograničeno.

Na sjednici je ocijenjeno da bi slobodna zona trebalo da predstavlja primjer dobre prakse i uspješan model privlačenja investicija, kao i da omogući efikasno poslovanje i značajne uštede objedinjavajući sve pogodnosti za investiranje i poslovanje na jednom mjestu.

Tokom rasprave o poslovanju u Slobodnoj zoni Luke Bar, špediteri su ocijenili da je riječ o značajnoj temi za cjelokupnu privredu, kao i da je privrednicima, predstavnicima zone i Uprave carina u interesu da se popravi ambijent za poslovanje.

“Neophodno je da se utiče na izmjenu legislative koja će doprinijeti otklanjanju identifikovanih biznis barijera na tom području. Kao jednu od glavnih barijera u poslovanju privrednici prepoznaju cijenu korisničkog ugovora koji se sklapa sa Slobodnom zonom, a iznosi deset hiljada eura, navodi se u saopštenju.

Špediteri smatraju da je potrebno konsultovati iskustva slobodnih zona iz okruženja i naći modalitet da se ta usluga obračunava kroz procenat vrijednosti posla obavljenog u zoni.

“Carinski organ i lučki operateri bi trebalo da što hitnije unaprijede način vođenja evidencije u Slobodnoj zoni, što će otkloniti nejasnoće i ubrzati protok roba kroz slobodnu zonu”, kazali su iz PKCG.

Odbor udruženja špeditera će, kako je najavljeno, zatražiti od resornih državnih organa tumačenje zakonskih rješenja koja se odnose na unošenje robe u zonu, kao i domaće robe namijenjene izvozu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније