Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

07. 03. 2018. 18:04 >> 18:02
8

SIMOVIĆ O REBALANSU

Mijenjamo skupe, za povoljne kredite

Vlada je usvajanjem rebalansa ovogodišnjeg budžeta i Predloga odluke o zaduživanju, stvorila uslove za povoljno razduživanje, ocijenio je potpedsjednik Vlade, Milutin Simović.

„U suštini radimo ono što bi uradio svaki dobar domaćin: mijenjamo skupe kredite povoljnim kreditima. Važno je kazati da ovo možemo uraditi zahvaljujući poboljšanju pozicije Crne Gore na međunarodnim listama konkurentnosti i međunarodnom finansijskom tržištu, uspješnoj ekonomskoj politici i uspješnoj realizaciji mjera fiskalne konsolidacije“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Simović je dodao da je današnja odluka kruna uspješno završene prve faze napornog posla u stabilizaciji javnih finansija koju smo započeli prije nešto više od godinu dana.

„Ovo je je odluka koja će imati dugoročne pozitivne efekte, jer ćemo značajne kredite koji dospijevaju 2020. i 2021. godine refinansirati na duži i time napraviti značajne uštede u našem budžetu. Na ovaj način ćemo ostvariti značajne uštede, kojima ćemo dodatno finansirati obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, kulturu, sport i socijalnih davanja“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Simović je zaključio da smo prije godinu dana, kada smo ušli u program fiskalne konsolidacije, bili na meti brojnih kritičara i da su kritike bile populističog i politikantskog karaktera.

„Danas, vrijeme pokazuje da smo bili u pravu - mi koji smo radili, a ne oni koji su kritikovali. Što bi naš narod rekao: Vrijeme je majstorsko rešeto”, zaključio je Simović.

Ministar finansija Darko Radunović ocijenio je da je Vlada danas donijela odluke koje će rezultirati povoljnijim refinansiranjem dijela javnog duga države za period od četiri godine.

„Vodili smo uspješnu politiku, a to znači naplatili smo više prihoda i efikasno smo sprovodili ostale mjere fiskalne konsolidacije koje smo zacrtali Fiskalnom startegijom Vlade do 2020. godine. Rezultat su dalje jačanje makroekonomske stabilnosti i ekonomski rast Crne Gore kao i pozitivan odnos inofinansijskih tržišta prema Crnoj Gori”, rekao je ministar finansija.

Ministar Radunović je dodao da kamata koju plaćamo na ranije izdate euroobveznice iznosi blizu pet odsto, a da već sada imamo priliku, zahvaljujući ekonomskoj politici koju vodimo, da dug po euroobveznicama refinansiramo po uslovima od oko tri odsto.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније