Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 03. 2018. 21:30 >> 21:30

CRNA GORA I UNIDO

Usvojen strateški programski okvir za CG

Vlada Crne Gore i Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) usvojili su prvi Strateški programski okvira (SPO) za inkluzivni i održivi industrijski razvoj Crne Gore za period 2017-2021. Sa projektovanim budžetom od 21 milion eura, to je ambiciozan program promjena koji predviđa fokusiranu intervenciju i tehničku pomoć u oblasti jačanja industrijske konkurentnosti, podsticanja ruralnog razvoja i kreiranje poslova, i uvođenju održivih politika zaštite životne sredine i energetskog upravljanja, saopšteno je iz SisSistema UN-a u Crnoj Gori.

Na skupu organizovanom tim povodom, koji je ujedno bio i prvi sastanak Upravnog odbora Strateškog programskog okvira, generalni direktor Direktorata za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Ivan Ivanišević kazao je da preduzeća i industrija predstavljaju istinske agente promjena i razvoja.

"Zato smo u Vladi Crne Gore uvjereni da je saradnja sa Organizacijom UN za industrijski razvoj (UNIDO) kroz ovaj strateški okvir usmjerena ka maksimizaciji crnogorskih potencijala za razvoj i održivost“, rekao je Ivanišević.

Generalna direktorica za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju, Ana Vukadinović je istakla da je svrha integrisane ekonomske diplomatije efikasnija koordinacija unutar državne administracije, u partnerskom odnosu sa uključenim institucijama, investitorima i donatorima, kako bi se postigla efektna promocija ekonomskih interesa Crne Gore u inostranstvu.

Iz Sistema UN-a iz Crne Gore podsjećaju da su Vlada Crne Gore i UNIDO potpisali Strateški programski okvir 4. decembra 2017. godine u Beču.

"Sa projektovanim budžetom od 21 milion eura, Strateški programski okvir je ambiciozan program promjena koji predviđa fokusiranu intervenciju i tehničku pomoć u tri oblasti: jačanje industrijske konkurentnosti, podsticanje ruralnog razvoja i kreiranje poslova, i uvođenju održivih politika zaštite životne sredine i energetskog upravljanja", navodi se u saopštenju.

Šef regionalne divizije UNIDO za Evropu i Centralnu Aziju, Jacek Cukrovski istakao je značaj Strateškog programskog okvira i pozvao na mobilizaciju nacionalnih i međunarodnih kapaciteta za njegovu primjenu.

"Danas krećemo na put koji će osnažiti ekonomiju, životni standard ali i održivost Crne Gore kroz inkluzivnu industrijalizaciju. Pozivam sve aktere da nam se pridruže u tim naporima, jer su za ostvarenje velikog obećanja ovog strateškog okvira neophodna podrška i resursi", kazao je Cukrovski.

Stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni istakla je da je riječ o izuzetno važnom dokumentu za Crnu Goru, ali i za ispunjavanje Agende održivog razvoja do 2030.

"Prioriteti u ovom dokumentu u potpunosti su usklađeni sa nacionalnim prioritetima ali i sa Integrisanim programom Ujedinjenih nacija – petogodišnjim strateškim okvirom rada Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori", kazala je Mekluni.

UNIDO je prva Organizacija Ujedinjenih nacija čija je članica postala Crna Gora nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

"Od tada je tehnička pomoć pružena u oblastima upravljanja vodama, čistije proizvodnje, usaglašavanja sa međunarodnim sporazumima, razvoju klastera i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća uz pomoć Evropske unije, Vlade Slovenije, fonda Montrealskog protokola, zajedničkog fonda UN kao i fonda za zajedničko dostavljanje rezultata (DRT-F)", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније