Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

07. 03. 2018. 15:50   >>  15:58

USSCG TRAŽI

Socijalni savjet da raspravlja o potrošačkoj korpi

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je predsjednika Socijalnog savjeta, Kemala Purišića, da hitno sazove sjednicu tog tijela na kojoj bi se razmatrala revidirana minimalna potrošačka korpa.


Oni su tražili i da se zahtjev USSCG razmotri na konsultativnom sastanku predsjedništva Socijalnog savjeta u proširenom sastavu, koji bi trebalo da bude održan sjutra. 

U USSCG smatraju da je neophodno sazivanje sjednice Socijalnog savjeta na kojoj bi se razgovaralo o minimalnoj potrošačkoj korpi, s obziromn na to da je Monstat u međuvremenu objavio njen iznos za januar, što je izazvalo reakcije socijalnih partnera i građana.

USSCG je, kako su podsjetili njeni predstavnici, sredinom januara tražila sazivanje sjednice Socijalnog savjeta na kojoj bi se, između ostalog, razmatrala potrošačka korpa i linija siromaštva u Crnoj Gori.

„Tom prilikom smo naveli neophodnost da socijalni partneri dobiju potpunu informaciju o sprovedenom postupku revidiranja minimalne potrošačke korpe, a u susret najavi Monstata da će od februara početi redovno mjesečno objavljivanje podataka o njoj“, kazali su iz USSCG. 

Oni su dodali da su tom prilikom posebno potencirali činjenicu da su socijalni partneri u prethodnom periodu dali brojne komentare na namjeru da se smanji broj prehrambenih proizvoda koji će ubuduće činiti minimalnu potrošačku korpu, kao i na namjeru da se iz prethodne strukture briše vrijednost imputirane rente za stanovanje. 

Iz USSCG su podsjetili da je na sjednici Socijalnog savjeta, održanoj u novembru 2016. godine, dogovoreno da će predstavnici Monstata upoznati članove tig tijela sa revidiranom metodologijom minimalne potrošačke korpe prije njenog objavljivanja, što se nije desilo. 

„Tražili smo i da, u cilju određivanja visine minimalne zarade, ali i socijalnih davanja, socijalni partneri budu upoznati sa razlozima zbog kojih Monstat od 2013. godine ne sačinjava i ne objavljuje rezultate analize siromaštva“, saopštili su iz USSCG.

Oni smatraju i da bi toj sjednici trebalo da prisustvuju predstavnici Monstata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније