Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavili: O.Z./P.R. ]

06. 03. 2018. 20:09   >>  21:25 10

STROGA DIJETA

Da li je dovoljno 34 grama teletine mjesečno?

Kada detaljno pogledamo listu hrane koju po Monstatu treba da jedemo, vidimo da raznovrsna i zdrava. Ali, ako obratimo pažnju na pojedinačnu gramažu, koja je dovoljna mjesečno jednoj osobi, jasno je da se radi o strogoj dijeti.

U jednoj od podgoričkih mesara 34 grama telećeg mesa košta 37 centi, i to je mjesečni trošak za jednu osobu koja želi da se omrsi teletinom. Da li je to dovoljno, ocijeniće građani. 

Monstat je danas  objavio tabelu  sa preciznim kolonama.  U prvoj  je naziv proizvoda, u drugoj je težina u kilogramima po osobi za mjesec, a u trećoj je dnevni unos kalorija iz tog proizvoda.  Ako se budemo pridržavali navedene  gramaže hrane, ono sto je sigurno nećemo imati problema sa kilažom.  

Monstat: Lista od 92 proizvoda potrošačke korpe

Monstat je danas objavio listu proizvoda minimalne potrošačke korpe po kalorijama i količinama.

Monstat je na svom sajtu objavio listu koju čine 92 proizvoda, odnosno njihovu mjesečnu količinu po članu, kao i dnevni unos kalorija, kako bi se dostigao međunarodni standard od 2,21 hiljadu kalorija.

Predstavnici Monstata su ranije danas na konferenciji za novinare saopštili da će u toku dana objaviti listu namirnica koje čine sadržaj mininmalne potrošačke korpe.

Ekspert Instituta za javno zdravlje je na osnovu međunarodnih standarda utvrdio koliki je broj namirnica potreban da bi se dostigao minimum od 2,21 hiljadu kalorija.

Monstat je vrijednost potrošačke korpe objavljivao zaključno sa decembrom 2015. godine, kada je ona iznosila 806,8 eura, da bi nakon njene revizije, korpa u januaru ove godine iznosila 628,2 eura.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 256,1 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 372,1 eura.

Broj prehrambenih proizvoda u potrošačkoj korpi smanjen je sa 130 na 92 u skladu sa preporukama nutricioniste.

Među proizvodima se nalaze bijeli hljeb, pšenično i kukuruzno brašno, makaroni, pirinač u svim oblicima, keks Petit Beurare, burek, kolači, torte, hljeb od crnog pšeničnog brašna, kukuruznog i drugog.

Na listi proizvoda nalaze se i kornifleks, ovsene pahuljice, musli i ostala pekarska peciva, krofne i kroasani.

Na listi se nalaze i pileće i ostalo meso pernate živine, juneće, goveđe, svinjsko i teleće meso bez kostiju, ostali suhomesnati proizvodi, kobasica od svinjskog i miješanog mesa, teleće meso sa kostima, suva svinjska slanina, čajna kobasica, suva svinjska rebra, viršle, jetrena pašteta, morska riba, svježa pastrmka, sardine u ulju.

Među proizvodima su i domaći sir, jogurt, kisjelo mlijeko, kefir, voćni jogurti, kravlje mlijeko u kesici, mlijeko u tetrapaku sa 2,8 i 3,2 odsto mliječne masti, kokošija jaja, kajmak, pavlaka, jestivo ulje suncokretovo i maslinovo, margarin, maslac.

Na listi su i jabuke za jelo, banana, mandarine, pomorandže, lubenice i dinje, limun, baštenske jagode, kruške, breskve, suve šljive, krompir, paprika, pasulj, svjež paradajz, crni i bijeli luk, kupus, spanać, blitva, zelje, grašak, šargarepa, paškanat, celer, boranija, kisjela paprika u teglama i zelena salata svih vrsta.

Među 92 proizvoda su i šećer, mliječna čokolada, med, džem, sladoled, bombone, karamele gotova supa – kesica, kuhinjska so, aleva paprika, hrana za bebe – kašice, sirće, mljevena kafa, čaj, voćni sirup i koncentrati, bezalkoholni napitak i mineralna i izvorska voda.

Tabela Monstata: Naziv proizvoda - težina u kilogramima po osobi za mjesec - dnevni unos kalorija 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније