Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

05. 03. 2018. 07:58 >> 08:15
1

KOD ULCINJA

Naredne godine izgradnja solarne elektrane

Izgradnja solarne elektrane na Briskoj gori kod Ulcinja počeće naredne godine, a radovi će biti vrijedni više od 300 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz toga resora u izjavi Dnevnim novinama, nijesu željeli da preciziraju ko su dva potencijalna investitora koja su im ranije uputila dva pisma namjere za gradnju objekta u Ulcinju, ali su istakli da na adresu Ministarstva svakodnevno stižu interesovanja za taj projekat.

"Zbog toga, trenutno radimo na pripremi tendera za relizaciju projekta koji će biti objavljen na proljeće. Prema radnoj verziji tenderske dokumentacije, riječ je o velikoj elektrani instalisane snage od 200 megavat sati, uz mogućnost davanja prostora za izgradnju elektrane snage 300 megavat sati", ukazali su u ministarstvu.

Oni smatraju da je rano govoriti o bližoj vrijednosti projekta i tome koliko će domaćinstava snabdijevati solarna elektrana.

"Ne možemo govoriti o detaljima prije nego dobijemo konkretne ponude investitora sa predlozima idejnog rješenja, instalisanom snagom elektrane i ostalim značajnim tehničkim informacijama koje će biti dostupne nakon raspisivanja tendera", naveli su u tom resoru.

Izgradnja solara je u nadležnosti Komisije za valorizaciju zemljišta na lokalitetu Možura u Opštini Ulcinj koju je Vlada formirala u januaru, a čiji je zadatak koordinisanje i predlaganje aktivnosti i modela valorizacije zemljišta u državnoj svojini.

Predsjednica tog tijela je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Za proizvedenu električnu energiju iz buduće solarne elektrane, kako su objasnili u Ministarstvu, važiće tržišne cijene.

Na pitanje kakvi su izgledi za postavljanje solara na ostalim lokalitetima u Crnoj Gori, u tom Vladinom resoru su istakli da su Podgorica i primorski region naročito pogodan prostor za izgradnju takvih elektrana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније