Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

04. 03. 2018. 09:08 >> 09:05
1

PU - MONSTAT

Trećina zaposlenih neredovno prima zarade

U Crnoj Gori trećina od ukupnog broja zaposlenih neredovno prima zarade, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Decembarsku zaradu do pred kraj februara dobilo je oko 116,21 hiljada radnika od ukupno 178 hiljada koji su evidentirani kao zaposleni, pišu Vijesti pozivajući se na podatke PU.

Od tih 116 hiljada zaposlenih koji redovno ili do dva mjeseca kašnjenja dobiju zarade, oko 39,68 hiljada dobilo je platu u iznosu od 250 eura. Skoro isto toliko osigurano je na taj iznos, ali nijesu zaradu dobili u tom periodu.

Podaci kazuju da je decembarsku zaradu u iznosu od 250 do 500 eura dobilo oko 38, 22 hiljade radnika, a za 500 do hiljadu eura radio je 30, 52 hiljade radnika. Zaposlenih koji su dobili više od hiljadu eura i daleko su od prosjeka, u decembru je bilo oko 7, 78 hiljada.

Iz PU naveli su da u tu zaradu, pored osnovne, ulazi i sve drugo što uz to primanje dobijaju zaposleni, a da su to poslodavci prikazali.

U tim brojevima evidentirani su i zaposleni koji su na bolovanjima ili porodiljskom, korisnici starosne i invalidske penzije, kao i angažovani na polovinu radnog vremena u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti i novozaposleni u nerazvijenim opštinama i biznis zonama čije zarade subvencioniše Vlada.

Od 116 hiljada zaposlenih koji redovno primaju zarade oko 50 hiljada odnosi se na javnu upravu. Na preostalih oko 70 hiljada zaposlenih u realnoj ekonomiji, za koje se redovno obračunavaju i isplaćuju zarade, a time i porezi i doprinosi, pada najveći dio tereta izdržavanja države i potreba ostalih kategorija stanovništva.

Kako se navodi, od njih se obezbjeđuje većina novca za isplatu 124 hiljade penzionera, plate za 50 hiljada zaposlenih na državnom budžetu, kao i primanja za oko 50 hiljada korisnika socijalnih i drugih naknada.

Nedavno saopšteni zvanični podatak da u Crnoj Gori 77 hiljada zaposlenih ima zvanične neto plate manje od 250 eura, kako navode Vijesti, podgrijao je stare sumnje kako je onda prosječna plata 512 eura, što je objašnjeno iz PU i Zavoda za statistiku – Monstata.

Računica pokazuje da platu veću od hiljadu eura u Crnoj Gori prima oko osam hiljada zaposlenih, što je pet odsto od ukupnog broja, a oni u ukupnom iznosu zarade koliko i onih 77 hiljada ili 43 odsto od ukupnog broja koji rade za iznose od 193 do 250 eura. Veći je broj onih koji dobijaju od 250 do 500 eura, nego onih koji imaju od 500 do hiljadu eura.

Monstat podatke potrebne za obračun prosječne zarade dobija od poslodavaca.

Za izračunavanje prosječne zarade u decembru prošle godine, za koji su dostavljeni podaci, ušle su sve plate obračunate i isplaćene od 1. do 31.decembra , bez obzira na koji se mjesec odnose i za koje su podaci u predviđenom roku predati Monstatu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније