Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

03. 03. 2018. 15:02 >> 15:00
1

SEDMICA NA BERZI

Rast indeksa i prometa

Rast indeksa i prometa obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 2,6 odsto na 788,99 poena, a MONEX 1,85 odsto na 10.325,87 bodova.

Promet, realizovan kroz 76 transakcija, iznosio je 205,88 hiljada eura i bio je 11,5 odsto veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog Telekoma, koje su na sedmičnom nivou ojačale 5,9 odsto na 1,62 eura.

Predstavnici Crnogorskog Telekoma i Ericssona potpisali su ove sedmice, na Svjetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, desetogodišnji ugovor o upravljanju energetskom infrastrukturom.

Iz Telekoma su objasnili da će to omogućiti efikasnije mjerenje, kontrolu i održavanje energetske infrastrukture, što za korisnike te kompanije znači dodatni nivo pouzdanosti najkvalitetnije 4G mreže u Crnoj Gori.

Na Montenegroberzi ove sedmice su ojačale dionice Budvanske rivijere 13,44 odsto na 6,5 eura, Rudnika uglja 5,1 odsto na skoro šest eura i Jugopetrola blago na 11,6 eura.

Vlada je u četvrtak usvojila plan privatizacije za ovu godinu, kojim se, između ostalog, predviđa početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za Budvansku rivijeru i Institut "Simo Milošević".

Predmet tendera za Budvansku rivijeru je prodaja 58,73 odsto akcijskog kapitala, a za Institut 56,48 odsto akcija, uz obavezu realizacije investicionog programa, i/ili dokapitalizacije.

Dionica Instituta ove sedmice je na berzi neznatno oslabila na 22,54 eura. Gubitke su zabilježile i akcije Port of Adrie 2,3 odsto na 12,71 centi i Luke Bar neznatno na 25 centi.

Početkom sedmice je najavljeno da će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbjediti zajam od 20 miliona eura za podršku razvoju Luke Bar. Sredstva će biti proslijeđena kompaniji Port of Adria, koja posluje kontejnerskim i generalnim terminalima u barskoj luci, na osnovu ugovora o koncesiji od 30 godina.

Na Montenegroberzi je ove sedmice trgovano i akcijama Ulcinjske rivijere, Velike plaže i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, koje su koštale 6,3 eura, odnosno 7,5 eura i 62,01 cent. Trgovano je i dionicama Jadranskog brodogradilišta i Plantaža, koje su u petak koštale 30 centi, odnosno 12,01 cent, kao i Duvanskog kombinata u stečaju i Zetatransa, koje koštaju jedan centi, odnosno 55 centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 2,8 hiljada eura. Trgovano je dionicama Trenda, koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od 8,31 cent, i euraofonda, koje su koštale 0,7 centi.

Monstat je ove sedmice, nakon dvije godine, objavio podatak da je minimalna potrošačka korpa u januaru, prema preliminarnim podacima i nakon obavljene revizije, iznosila 628,2 eura. Vrijednost minimalne potrošačke korpe je u decembru 2015. godine, kada je posljednji put objavljena, iznosila 806,8 eura.

Statističari su objasnili da se minimalna potrošačka korpa odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Predstavnici Banke hrane smatraju da Monstat novim podacima o minimalnoj potrošačkoj korpi učestvuje u minimiziranju i prikrivanju stvarnih razmjera problema siromaštva u Crnoj Gori. Oni su dodali da čak i takva, ponižavajuće niska vrijednost minimalne potrošačke korpe, pokazuje da je prosječna porodica na samoj liniji sromaštva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније